Pe 15 februarie 2019, Institutul de Pneumoftiziologie Dr. Marius Nasta a anunțat decesul a doi pacienți care au fost infectați cu acinetobacter, bacterie rezistentă la tratamentul antibiotic. Pe 20 februarie conducerea spitalului a anunțat decesul a încă unui pacient infectat cu aceeași bacterie. După cele trei decese, Ioan Cordoș, șeful Secției de Chirurgie Toracică de la „Marius Nasta” a făcut o declarație de un cinism-record în fața camerelor TV, la adresa unui pacient decedat: „El a venit aici ca să moară la noi și ca să ne poată arăta cu degetul pentru acest acinetobacter pe care l-au adus ei”.
Managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, Beatrice Mahler, spune că în instituţia pe care o conduce mor mulţi pacienţi din cauză că sunt în stadii avansate de boală. În ceea ce priveşte infecţia cu acinetobacter, până acum cinci pacienţi au fost confirmaţi, trei au murit şi doi sunt în stare foarte gravă, spune oficialul.
Potrivit managerului, focarul de infecţie a fost declarat pe 9 februarie, când a fost declanşată ancheta epidemiologică.
„În Institutul Marius Nasta mor mulţi pacienţi şi mor pentru că au patologie complicată, sunt 60% pacienţi din afară, sunt veniţi prin transfer. În acest moment avem 5 pacienţi cu acinetobacter, din care 3 au murit şi doi sunt în stare foarte gravă. La patologia asociată pe care o au, din punctul meu de vedere, decesele nu puteau fi evitate”, a explicat Beatrice Mahler. Oficialul a precizat că, din perspectiva raportării infecţiilor nosocomiale, Institutul Marius Nasta este diferit de restul unităţilor sanitare, prin faptul că a raportat infecţia cu acinetobacter din proprie iniţiativă. „Eu cred că în România avem o mare problemă cu infecţiile, dacă toţi am declara, probabil că cinci infecţii nu ar fi mult”, a menţionat Mahler.
În realitate, însă, situația de la „Nasta”, susțin surse din spital, ar fi rămas ascunsă dacă aparținătorul unuia dintre pacienții decedați nu ar fi făcut reclamație la DSP București. Informația despre plângerea familiei a ajuns la Ministerul Sănătății, de unde o persoană din apropierea ministrului Pintea, fără știrea acestuia, ar fi avertizat managerul Beatrice Mahler, de la „Marius Nasta”. La rândul ei, Mahler a decis să anunțe public cele două decese, pentru a preîntâmpina un scandal mediatic.
Mai grav, o altă sursă din spital, confirmată și de o sursă din Ministerul Sănătății, susține că se suspectează că numărul real al cazurilor se ridică la 18 pacienți infectați cu bacterii nosocomiale, dintre care 9 au decedat, de la începutul acestui an.