Menu
in

Sorin Grindeanu: Ne împrumutăm cu 1.000 euro pe secundă. În acest ritm, vine FMI…

Fostul premier Sorin Grindeanu atrage atenția că în ritmul actual în care statul român se împrumută, nu vom putea evita un acord de împrumut cu FMI la începutul anului viitor.

Sorin Grindeanu consideră că Guvernul PNL a gestionat prost mai multe domenii și că va urma o criză economică generată și de lipsa de fonduri bugetare, nevoie ce este rezolvată în prezent cu împrumuturi făcute de stat.

„De la momentul în care au preluat guvernarea, s-au împrumutat cu aproximativ 120 miliarde lei, în 10 luni. Asta înseamnă cu 50% mai mult decât s-a împrumutat PSD în 3 ani. Am ajuns să ne împrumutăm cu 1.000 de euro pe secundă. Acest guvern ne împrumută pe următorii 20 – 30 de ani. E o cădere economică de 5% în fiecare an. Aprox 1,3 milioane de români au trecut prin şomaj tehnic. Eu nu am văzut măsuri coerente care să ajute mediul privat aşa cum au făcut aproape toate ţările UE.”, a criticat Sorin Grindeanu Guvernul PNL într-o emisiune la Antena 3, potrivit News.ro.

Fostul premier al României este sigur că la începutul anului viitor România va fi obligată să încheie un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional în condițiile unui deficit bugetar record provocat de pandemia de coronavirus.

„Deficitul bugetar e record, am ajuns la 50 miliarde anul trecut. Sunt absolut convins că dacă lucrurile vor merge în această direcţie, anul 2021 va începe cu un acord cu FMI. Nu spun că e un lucru rău, dar înseamnă constrângeri, mai puţină libertate asupra deciziilor. 99% că vom avea acord cu FMI, dacă se continuă pe această linie.”, a mai spus Sorin Grindeanu.

46% din PIB

Senatorul Varujan Vosganian (ALDE) cere convocarea premierului și a guvernatorului BNR la Parlament, pentru a prezenta un raport asupra datoriei publice.

”Guvernul Orban va îndatora România, numai într-un an, cu incredibila sumă de 140 mld lei, ducând datoria publică totală la 500 mld lei, scrie Varujan Vosganian.

În ciuda tuturor calomniilor care s-au debitat despre perioada în care Călin Tăriceanu a fost prim-ministru, iar eu am condus economia și finanțele, realitatea de necontestat este că am lăsat, la încheierea guvernării, în decembrie 2008, o datorie publică de numai 13,6% din PIB, echivalentul a 69 mld lei, cea mai mică datorie publică de când România a intrat pe piețe internaționale (1996).

În luna iunie 2020, datoria publică ajunsese la 430 mld lei (40,2 % din PIB) și, potrivit previziunilor Consiliului Fiscal, va ajunge până la sfârșitul anului la incredibila sumă de aproape 500 mld lei (46% din PIB).

Datoria publică crește în 12 ani cu peste 420 mld lei !!!

În timpul Guvernului Orban situația datoriei publice s-a deteriorat dramatic. În octombrie 2019, datoria publică era de 360 mld lei. De la investirea Guvernului PNL (noiembrie 2019) și până în luna iunie a acestui an creșterea este, așadar, de 70 de mld de lei. Potrivit previziunilor, Guvernul Orban va îndatora țara, până la sfârșitul anului, cu cca 140 mld de lei! Această creștere uluitoare a datoriei publice este un argument suficient pentru o moțiune de cenzură simbolică pe care urmașii noștri s-o adopte împotriva actualului Guvern.Dar până la argumente de natură simbolică, socotesc imperios necesar ca Guvernul să prezinte cât mai urgent, împreună cu Banca Națională a României, un raport detaliat privind evoluția datoriei publice. Este o responsabilitate supremă față de națiunea română de azi și de mâine”, își încheie postarea liderul ALDE, potrivit DC News.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version