Angajaţii din sănătate, administraţie, transporturi şi industrie energetică vor să declanşeze grevă generală pe termen nelimitat, pentru a protesta faţă de prevederile noului Cod al Muncii pe care Guvernul îşi va asuma, marţi, 8 martie, răspunderea. Conducerea „Cartel Alfa” anunţă că 80% dintre angajaţii intervievaţi până în prezent s-au arătat dispuşi să participe la greva generală.
În forma care a ajuns la Parlamentul României, noul Cod al Muncii creşte perioadele de preaviz şi de probă, permite firmelor să scape de lucrătorii incompetenţi şi pedepseşte aspru angajatorii care folosesc munca „la negru”. Perioada de probă este majorată la 90 de zile, perioada de preaviz creşte la 20 de zile, durata contractului de muncă pe perioadă determinată creşte de la 24 la 36 de luni.
Liderul Confederaţiei Sindicale Naţionale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, atrage atenţia că guvernanţii ţin la asumarea răspunderii pe Codul Muncii, doar din interese personale, fără a lua în calcul că măsurile din noua lege au eşuat în Uniunea Europeană. „Uniunea Europeană a arătat, în 2010, pentru perioada 2000-2008, că practicarea contractelor de muncă pe perioadă determinată a dat o aparenţă de creştere a numărului de locuri de muncă, dar acestea erau, în general, precare. De principiu, s-au stricat locurile pe durată nelimitată, iar cele două persoane care ocupau acel post, luau cumulate mai puţin decât persoana care a ocupat postul pe perioadă nedeterminată. Acest lucru a determinat o scădere a puterii de cumpărare.
Practic, ceea ce Uniunea Europeană a încercat, nu a reuşit. Un alt aspect extrem de important este că, în condiţiile actuale, contractele pe perioadă determinată vor crea o imposibilitate de creditare pentru toţi salariaţii care vor fi în această situaţie. Băncile nu creditează dacă nu există sursa constantă de venit a angajatului. Noi vrem un amendament care să blocheze abuzurile favorizate de contractele de muncă pe perioadă determinată, pentru că acest lucru nu va duce decât la scăderea puterii de cumpărare şi, implicit, la imposibilitatea statului de a-şi reglementa veniturile structurale la buget. Guvernanţii trebuie să răspundă de ce nu le este evident acest lucru. Din punctul meu de vedere, noul proiect este dictat de interese politice”, a explicat preşedintele „Cartel Alfa”.
Până la 18 martie, principalele cinci confederaţii („Cartel Alfa”, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR Frăţia) au programate acţiuni de stradă în toate judeţele, respectiv în câte opt pe zi. În ziua asumării răspunderii, va avea loc un miting la Parlament, iar un altul ar urma să se desfăşoare la Palatul Cotroceni, în ziua în care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgată. „Până la 14 martie, se adună semnături în favoarea grevei generale şi estimăm că la acest posibil protest ar putea lua parte circa un milion de oameni”, a spus liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu.