in

Seceta dă startul scumpirilor la produsele agricole

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile foarte ridicate au afectat dramatic culturile agricole deja influenţate negativ de gerurile năpraznice din iarnă. Agricultorii sunt disperaţi: culturile de cereale sunt compromise. Producătorii mari de grâu, chiar aceia care au irigat, nu au scos mai mult de o tonă de grâu la hectar. Pâinea va fi neagră la propriu, amară şi scumpă.

Seceta a lovit şi în această vară, la fel ca în toamna trecută, mai mult de o treime din judeţele ţării şi, pe măsură ce ploile întârzie, suprafeţe tot mai mari de culturi sunt compromise. Statisticile naţionale şi judeţene arată că printre cele mai afectate culturi se numără grâul, porumbul, rapiţa, floarea- soarelui şi cartofii.”Este criminal ce se întâmplă, n-am mai avut de mult un an aşa de prost”, declară disperaţi agricultorii.

Producţia de grâu, compromisă

Producţia de grâu este compromisă, în prezent, în procent de 30%, în timp ce producţiile de porumb şi floarea soarelui sunt afectate cu până la 40-45%, din cauza secetei, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).

„Seceta din ultima perioadă a afectat puternic culturile de grâu, porumb şi floarea soarelui. În cazul grâului, producţia este compromisă în procent de 30-35%, însă, dacă ne referim la grâul pentru panificaţie, pierderile ar putea fi şi mai mari, deoarece acest tip de grâu trebuie să întrunească o serie de proprietăţi specifice. Dacă pierderile la capitolul grâu se vor accentua, atunci s-ar putea să fim nevoiţi să apelăm şi la importuri, costurile de achiziţie urmând să fie destul de ridicate, mai ales în condiţiile în care preţul grâului la bursă a crescut cu circa 30%”, a afirmat Dragoş Frumosu. Potrivit acestuia, şi preţul la bursă al porumbului a crescut cu aproximativ 50% în ultimul timp, în special din cauza secetei care a afectat teritoriile cultivate cu porumb din Statele Unite ale Americii.

Stare de urgenţă

Producătorii agricoli i-au cerut premierului Victor Ponta încă de pe 11 iulie să dispună soluţii pentru diminuarea efectelor secetei, considerând că, în situaţia actuală, este necesară declararea stării de urgenţă în sectorul agricol. Conform unei adrese trimise primului-ministru, multe culturi vor fi calamitate în procent de 90-100%, potrivit Agerpres.

„Am cerut declararea stării de urgenţă din cauza secetei, iar domnul ministru ne-a trimis la dicţionar. Ne-am uitat în dicţionar şi am văzut că se declară starea de urgenţă şi din cauza calamităţilor naturale, printre care şi seceta. Astfel, statul ar trebui să sisteze urgent exporturile, să gestioneze corect stocurile existente de cereale prin însilozarea lor în condiţii de siguranţă şi să pună în funcţiune toate instalaţiile de irigaţii”, a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Sistemul de irigaţii, aproape inexistent

Agricultura românească este extrem de vulnerabilă în faţa secetei în lipsa unui sistem de irigaţii dezvoltat. Deşi înainte de 1989 erau irigate 1,5-2 milioane de hectare de teren, în prezent suprafeţele sunt de 10-15 ori mai mici. Suprafeţele irigate au înregistrat declinuri în fiecare din ultimii cinci ani în intervalul 2007-2011. Astfel, dacă în 2007 erau irigate peste 300.000 de hectare, la sfârşitul anului trecut suprafeţele au coborât până la 97.000 de hectare. „Anul acesta sunt irigate 120.000 de hectare”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Pentru irigaţii au fost reduse tarifele la energie, dar adevărata problemă cu care se confruntă agricultorii este, de fapt, lipsa infrastructurii de irigare. Astfel, fără nicio protecţie în faţa secetei cele mai afectate culturi vor fi în acest an porumbul, floarea-soarelui şi grâul.

Pierderile sunt evaluate în acest moment la 1,5-2 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor disponibile în piaţă. Pierderile cauzate de secetă ar putea fi şi mai mari, în condiţiile în care ploile vor ocoli România şi în următoarele săptămâni.

Seceta pustieşte ţara

Recoltele s-au uscat de tot, iar ţăranii se plâng că la toamnă nu au cu ce umple hambarele. în plus, se chinuie să poată semăna recolte noi pe ogoarele distruse. Asta nu înseamnă decât preţuri mai mari la alimente. Pâinea e prima pe listă: cu 10% de la 1 august!

Seceta prelungită a afectat serios şi culturile de cartofi din Transilvania. În judeţul Covasna, de exemplu, au fost afectate mai mult de jumătate din culturile de cartofi, dar şi alte culturi. Directorul Direcţiei Agricole, Könczei Csaba, a declarat că în pericol sunt şi fâneţele pârjolite de soare şi, ca urmare, seceta afectează şi crescătorii de animale. „Pagubele sunt însemnate. Din evaluările noastre de până acum, rezultă că peste 50% din culturile de cartofi sunt afectate de caniculă şi de seceta prelungită. Situaţia este gravă, şi dacă nu va ploua va fi afectată şi sfecla-de-zahăr”, a declarat Könczei Csaba. De asemenea, potrivit Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bistriţa-Năsăud, seceta din ultimele săptămâni a afectat deja o suprafaţă de 33.500 de hectare.

Carnea şi produsele din carne s-ar putea scumpi în perioada următoare, din cauza secetei. Crescătorii se animale se plâng că furajele vor fi mai scumpe, tocmai pentru că producţia la hectar este mică. Valul de scumpiri ar putea depăşi 10 la sută, avertizează reprezentanţii industriei de profil.

Ajutoare de la Guvern pentru fermieri

Fermierii afectaţi de secetă ar putea beneficia de ajutor din partea statului. „Fermierii mici vor primi un sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar, pentru cei care sunt afectaţi la cultura porumbului şi cea de floarea-soarelui.

Condiţia e ca 30 la sută din producţie să le fie afectată de aceste calamităţi naturale”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. El va solicita Comisiei Europene să permită plata acestor despăgubiri, în avans, din 16 octombrie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Rețete de salată – fantezii pentru un corp sănătos (1)

Folclorul românesc într-un top muzical al publicaţiei de The Guardian VIDEO