Menu
in

Se modifică legea pensiilor: se va putea cumpăra vechime, posibilitate planificată să redevină activă în septembrie 2021

Persoanele fizice ar putea avea mai repede posibilitatea de a cumpăra din nou vechime pentru pensie, conform unor declarații de marți ale ministrului muncii, Violeta Alexandru. Ea a spus că are în vedere, în perioada următoare, modificarea viitoarei Legi a pensiilor pentru a permite cumpărarea vechimii. În prezent, persoanele fizice nu mai au această posibilitate, dar e planificată să redevină activă în septembrie 2021.

„Prima modificare pe care aș intenționa să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-și cumpăra, adică de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi-au adus în atenție faptul că ar avea disponibilitate, constatând că, din toată perioada de stagiu de cotizare, le lipsesc câțiva ani și ar fi dispuși să îi acopere în acest moment. Ar fi o potențială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacțiile și ulterior voi decide”, a explicat Violeta Alexandru la TVR 1.

Concret, viitorul cadru legal al pensiilor, adică Legea 127/2019, prevede deja posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie la articolul 6. Însă facilitatea va deveni accesibilă numai odată cu intrarea în vigoare a actului normativ – la 1 septembrie 2021.

Asta înseamnă că, actualmente, nimeni nu poate cumpăra vechime pentru pensie. Însă, conform spuselor ministrului muncii, viitoarea Lege a pensiilor va fi modificată pentru a activa mai repede această facilitate. Momentan, Violeta Alexandru n-a precizat și o dată de la care și-ar dori să se aplice modificarea.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat de două ori în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată. Mai precis, facilitatea a fost disponibilă în perioada noiembrie – decembrie 2010, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 94/2010, și în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, în baza Legii 186/2016.

Cum se va putea cumpăra vechimea de anul viitor

Astfel, articolul 6 al viitoarei Legi a pensiilor prevede condițiile în care se va putea cumpăra vechime pentru pensie (vechimea în muncă este ceea ce se numește acum stagiu de cotizare), începând din septembrie 2021.

Pe scurt, orice persoană care are o vechime de cel puțin zece ani va putea să încheie un contract cu casa teritorială de pensii pentru a cumpăra vechime. Cumpărarea vechimii înseamnă, concret, că o persoană fizică va achita contribuția la pensii pentru perioade din trecut în care n-a fost asigurată în sistemul public de pensii.

Să luăm exemplul unei persoane care a absolvit studiile de licență ale unei facultăți în iulie 2017 și care s-a angajat pentru prima oară în iulie 2019. Perioada studiilor de licență este recunoscută automat ca vechime în muncă pentru pensie, iar perioadele muncite în baza unui contract individual de muncă reprezintă, de asemenea, vechime în muncă pentru pensie. Persoana respectivă va putea plăti retroactiv contribuția la pensie pentru acei doi ani dintre terminarea studiilor și primul loc de muncă, perioadă în care n-a contribuit la sistemul public de pensii (n-a înregistrat vechime în muncă).

Contractul de asigurare va putea acoperi perioade retroactive ce însumează maximum cinci ani. Aceste persoane vor plăti contribuția la pensii în cuantumul care se aplica în perioadele trecute pentru care încheie contractul de asigurare.

Fiecare persoană fizică trebuie să aibă un stagiu de cotizare, adică o vechime în muncă, de cel puțin 15 ani pentru a putea ieși la pensie. Adică 15 ani de muncă legală pentru care să se plătească la stat contribuția lunară la pensii.

Actuala Lege a pensiilor este Legea 263/2010, care va fi înlocuită la 1 septembrie 2021 de Legea 127/2019.

un articol avocatnet.ro

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

https://ziarulromanesc.at/urgent-locuri-de-munca-intr-o-statiune-din-austria-montator-rigips-angajatorul-este-roman-iata-cum-puteti-lua-legatura/
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version