După o lungă perioadă în care a evitat o confruntare cu guvernul USL, şeful statului a susţinut, ieri, la Palatul Cotroceni, o declaraţie în care a spus că premierul Victor Ponta a oferit „cel mai penibil spectacol” în legătură cu funcţionarea Uniunii Europene şi s-a oferit să-i dea lecţii în legătură cu acest subiect.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că faptul că premierul Victor Ponta încearcă „forţarea notei” prin declaraţia adoptată de Parlament, şi nu printr-o discuţie cu el, arată „o undă de slăbiciune”, Băsescu adăugând că premierii „trebuie să fie bărbaţi”.
Traian Băsescu a explicat că premierul se poate duce la reuniunile Consiliului European doar dacă modifică legea fundamentală şi a arătat că decizia de ieri a Parlamentului nu are nicio valoare juridică. „Dacă domnul prim-ministru doctor Victor Ponta vrea să preia din atribuţiile preşedintelui României îi trebuie un act juridic: hotărâre a parlamentului, lege, pentru că nu poate fi moţiune”, a susţinut Băsescu.
El a anunţat o conferinţă de presă în care va explica modul de funcţionare a Uniunii Europene. „N-aş vrea ca România să se facă de râs prin lipsa de cunoaştere”, a afirmat şeful statului.
„Instituţia prezidenţială trebuie respectată altfel nu va funcţiona coabitarea”, a mai declarat Băsescu.
Replica lui Ponta
Premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu „s-a pripit” cu declaraţia sa, şeful Guvernului apreciind că „partea conflictuală” din firea şefului statului „i-a luat-o înainte”. „Cred că preşedintele Băsescu s-a pripit cu această declaraţie. Partea conflictuală din firea domniei sale i-a luat-o înainte”, a afirmat premierul, într-o declaraţie acordată Mediafax. El a precizat că a solicitat Parlamentului o declaraţie şi „un punct de vedere perfect constituţional”, conform articolului 65 litera k din Constituţie şi articolului 1 din Regulamentul şedinţelor comune.
„Iar problema principală, dincolo de această provocare, supărare a domnului Traian Băsescu, este totuşi cum e mai bine pentru România să fie reprezentată când se discută probleme sociale, economice, de buget şi aici este foarte clar că şi Constituţia, şi practica europeană arată că primul-ministru merge la Consiliul European, care în ultimii ani a ajuns un fel de guvern al guvernelor europene”, a mai spus premierul Ponta.
Victor Ponta a adăugat că este dispus la dialog şi că este convins că, „până la urmă, înţelepciunea, raţiunea şi interesul României vor prevala asupra supărării preşedintelui”. El a precizat că vrea să discute cu preşedintele şi a apreciat că „sigur” va avea o întrevedere cu şeful statului.
Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi ”pentru”, 30 ”împotrivă” şi o abţinere, o declaraţie prin care recomandă reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.