Menu
in

Scandal între Băsescu şi Ponta: Cine va reprezenta România în Europa?

Reprezentarea României la Cosiliul European din data de 28 iunie, motiv de dispută între preşedintele Băsescu şi premierul Ponta. În timp ce Victor Ponta a fost desemnat de plenul Parlamentului drept prezentant al ţării la lucrările Consiliului European, şeful statului susţine că prin acest demers este încălcată Constituţia şi că doar preşedintele României reprezintă statul român în plan extern.

După o lungă perioadă în care a evitat o confruntare cu guvernul USL, şeful statului a susţinut, ieri, la Palatul Cotroceni, o declaraţie în care a spus că premierul Victor Ponta a oferit „cel mai penibil spectacol” în legătură cu funcţionarea Uniunii Europene şi s-a oferit să-i dea lecţii în legătură cu acest subiect.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că faptul că premierul Victor Ponta încearcă „forţarea notei” prin declaraţia adoptată de Parlament, şi nu printr-o discuţie cu el, arată „o undă de slăbiciune”, Băsescu adăugând că premierii „trebuie să fie bărbaţi”.

Traian Băsescu a explicat că premierul se poate duce la reuniunile Consiliului European doar dacă modifică legea fundamentală şi a arătat că decizia de ieri a Parlamentului nu are nicio valoare juridică. „Dacă domnul prim-ministru doctor Victor Ponta vrea să preia din atribuţiile preşedintelui României îi trebuie un act juridic: hotărâre a parlamentului, lege, pentru că nu poate fi moţiune”, a susţinut Băsescu.

El a anunţat o conferinţă de presă în care va explica modul de funcţionare a Uniunii Europene. „N-aş vrea ca România să se facă de râs prin lipsa de cunoaştere”, a afirmat şeful statului.

„Instituţia prezidenţială trebuie respectată altfel nu va funcţiona coabitarea”, a mai declarat Băsescu.

Replica lui Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu „s-a pripit” cu declaraţia sa, şeful Guvernului apreciind că „partea conflictuală” din firea şefului statului „i-a luat-o înainte”. „Cred că preşedintele Băsescu s-a pripit cu această declaraţie. Partea conflictuală din firea domniei sale i-a luat-o înainte”, a afirmat premierul, într-o declaraţie acordată Mediafax. El a precizat că a solicitat Parlamentului o declaraţie şi „un punct de vedere perfect constituţional”, conform articolului 65 litera k din Constituţie şi articolului 1 din Regulamentul şedinţelor comune.

„Iar problema principală, dincolo de această provocare, supărare a domnului Traian Băsescu, este totuşi cum e mai bine pentru România să fie reprezentată când se discută probleme sociale, economice, de buget şi aici este foarte clar că şi Constituţia, şi practica europeană arată că primul-ministru merge la Consiliul European, care în ultimii ani a ajuns un fel de guvern al guvernelor europene”, a mai spus premierul Ponta.

Victor Ponta a adăugat că este dispus la dialog şi că este convins că, „până la urmă, înţelepciunea, raţiunea şi interesul României vor prevala asupra supărării preşedintelui”. El a precizat că vrea să discute cu preşedintele şi a apreciat că „sigur” va avea o întrevedere cu şeful statului.

Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi ”pentru”, 30 ”împotrivă” şi o abţinere, o declaraţie prin care recomandă reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version