Cel mai prost plătiţi salariaţi din România câştigă în prezent puţin peste un euro pe oră, cu 10 eurocenţi mai mult decât vecinii din Bulgaria. La jumătatea anului, suma va ajunge la circa 1,2 euro pe oră, mai puţin decât un angajat din America Latină sau din Beijing, reiese din datele Eurostat şi ale Naţiunilor Unite.
Recent, Germania a surprins Europa prin compromisul politic asumat de cancelarul Angela Merkel în scopul formării unei coaliţii de guvernare: introducerea salariului minim începând cu 1 ianuarie 2015. Măsura ar putea duce la „erodarea” exporturilor, principala sursă de creştere a celei mai mari economii din Europa.
Nivelul propus – de 8,5 euro pe oră, de 8,5 ori mai mult decât în România spre exemplu – ar clasa Germania pe locul şase la nivel european, după Luxemburg, Franţa, Belgia, Olanda şi Irlanda, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
Angajaţii din Luxemburg, cei mai norocoşi
În Uniunea Europeană există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte nivelul salariului minim.
În şapte state, acesta este sub doi euro pe oră – Bulgaria 0,9 euro/oră, Letonia 1,7 euro/oră, Lituania 1,7 euro/oră, Estonia 1,9 euro/oră, Slovacia 1,9 euro/oră şi Ungaria 1,9 euro/oră. În alte patru este cuprins între doi şi trei euro pe euro – Cehia 2 euro/oră, Polonia 2,1 euro/oră, Croaţia 2,2 euro/oră şi Portugalia 2,9 euro/oră. În Grecia şi Spania este cuprins între trei şi patru euro/oră, respectiv 3,3 şi 3,9. În Malta este de 4 euro/oră, iar în Slovenia este de 4,5 euro/oră.
În alte şapte state europene depăşeşte şapte euro/oră: Marea Britanie 7,7 euro/oră, Irlanda 8,6 euro/oră, Olanda 9 euro/oră, Belgia 9,1 euro/oră, Franţa 9,4 euro/oră şi Luxemburg 11,1 euro/oră. Salariaţii din Luxemburg se bucură de cele mai mari salarii minime, respectiv 11,1 euro pe oră, în timp ce bulgarii au cele mai scăzute salarii minime, circa 90 de eurocenţi pe oră.
Practic, cel mai prost plătiţi angajaţi din Luxemburg câştigă lunar peste 1.900 de euro, de aproape patru ori mai mult decât salariul mediu brut din România, de circa 500 de euro, potrivit Institutului Naţiona de Statistică. Mai mult, cel mai prost plătiţi angajaţi din economia românească au lefuri mai mici decât cele acordate în Argentina (2,8 euro/oră), Brazilia (1,4 euro/oră) sau China, unde salariul minim poate ajunge şi la 1,8 euro pe lună în anumite provincii, reiese din datele Organizaţiei Naţiunilor Unite.
800.000 de români sunt plătiţi cu 190 de euro pe lună
Puțin peste 800.000 de angajați, dintr-un total de aproximativ 4,38 milioane, primesc în fiecare lună salariul minim, aproximativ 190 de euro, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună. Datele Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice arată că dintre cei 804.225 de salariați, aproximativ 238.00 provin din sectorul bugetar, iar cei peste 566.000, din sectorul privat.