România se confruntă cu o criză masivă a muncitorilor. Avem foarte multe locuri de muncă și nu vrea nimeni să le ocupe. În consecință, vom ajunge să importăm și mai mulți muncitori în 2021 din afara spațiului european, filipinezi, chinezi și alții, scrie playtech.ro.
Pentru bine românilor care vor să muncească, autoritățile române impun la nivel național un număr destul de bine definit pentru ca piața să nu fie saturată de muncitori străini. Din păcate, Guvernul tocmai a dublat numărul cu pricina din cauza unei crize masive de personal ce pare să nu mai poată fi satisfăcută de către români.
România, asaltată de chinezi, filipinezi, indieni și nu numai
Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri, 11 august, dublarea numărului maxim de noi lucrători extracomunitari care pot fi aduşi la muncă în ţara noastră în 2021 faţă de cât a hotărât iniţial pentru acest an.
Concret, angajatorii vor putea aduce la muncă în ţara noastră cel mult 50.000 de noi lucrători din afara UE în 2021, faţă de cel mult 25.000 de oameni, cât stabilise iniţial executivul pentru acest an, reiese din actul normativ publicat aseară.
După cum era de așteptat, cele mai multe minusuri de forță de muncă sunt înregistrate în HoReCa și construcții, iar administratorii acestor business-uri au decis să facă apel la bunăvoința autorităților pentru a-și suplimenta forța de muncă cu personal din țări extracomunitare.
Un pic ciudat este faptul că această decizie s-a luat în ciuda revenirii în țară a unui număr masiv români din afara țării. Aceștia nu sunt însă interesați de oferta de muncă de la noi și, mai ales, de salarizarea propusă. Mulți visează încă la salariile din Germania, Anglia, Spania.
Pleacă românii, vin asiaticii! ”În timp ce filipinezele vin aici, bonele românce pleacă în Italia”
Dincolo de joburile neocupate de la noi, aproximativ 160.000 în perioada ianuarie – mai, executivul adaugă că decizia suplimentării contingentului de noi lucrători din afara UE, admişi pe piaţa muncii, e motivată şi de potenţialul de dezvoltare economică a României, necesitatea de a asigura forţa de muncă solicitată în unele sectoare de activitate sau ocupații, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar şi de prevenirea situaţiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale.