Menu
in

Românii mănâncă mai scump decât străinii

Românii se duc la cumpărături, se uită ca la muzeu şi pleacă nu cu un kilogram de legume sau fructe, ci cu un ardei capia, patru cartofi şi o legătură de ceapă. Şi asta pentru că preţurile alimentelor din magazine frizează ridicolul. Am ajuns să cumpărăm cartofi sau roşii la un preţ net superior faţă de ceea ce găsim pe rafturile hipermarketurilor din Polonia sau Belgia de exemplu. Iar datele oficiale arată negru pe alb: în ultimele luni, preţurile în România au crescut cel mai mult la nivel european.

 

Oficialii români, prin vocea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, spun că intermediarii sunt cei care scumpesc peste măsură legumele sau fructele. În plus, piaţa neagră, adică toate produsele vândute de ţărani intermediarilor fără factura, şi care sunt apoi revândute la preţuri mult mai mari, mai adaugă câteva procente bune la costul unui kilogram de cartofi sau roşii. În cazul pâinii de exemplu, unde preţul făinii are o influenţă de 70% în costul total, orice majorare de preţ la intermediar se vede imediat.

Cresc preţurile, scade consumul

Dacă preţul unui kilogram de cartof pleacă de la producător cu 2 lei, în magazine ajunge chiar şi la 3 lei. Şi asta în timp ce cartofii aduşi din Germania costă 3,07 lei, iar cei din Franţa 3,4 lei. Iar distanţa înseamnă costuri suplimentare cu transportul şi cu taxele. În Belgia, la unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine, un kilogram costă doar 2,1 lei.

Dacă trecem la carne, aici lucrurile stau cam tot la fel: kilogramul de jambon de porc costă 16 lei în Belgia, iar la noi 20 de lei. O salată costă 4 lei în magazine şi 3 lei în pieţe. Însă, dacă ai noroc, găseşti si la 2 lei, direct din grădina unui producător. Dacă tragem linie, diferenţa de la 2 lei cu cât o vine producătorul şi până la 3 lei cu cât o dă vânzătorul în piaţă este doar profitul samsarului.

Şi în sectorul lactatelor, avem aceeaşi problemă. Laptele pleacă de la producător cu 1 leu pe litru şi ajunge la clienţi cu 4 lei. Şi asta în timp ce producătorii nu au majorat preţurile, doar procesatorii. La noi preţul e aproape dublu faţă de polonezi şi cu 50% mai scump ca în Cehia sau Ungaria.

Campioni la scumpiri

Cele mai mari creşteri ale preţurilor de consum au avut loc în România (7,6%), urmată de Estonia (5,5%) şi Bulgaria (4,6%), în timp ce la polul opus s-au situat Irlanda (0,9%), Suedia (1,2%) şi Franţa (1,8%), potrivit Eurostat.

Astfel, alimentele de bază sunt mai scumpe ca în ţările în care cetăţeanul obişnuit primeşte lunar un salariu de câteva mii de euro. În schimb, în România, salariu mediu net depăşeşte 1.200 de lei (circa 290 de euro). Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură spune că această creştere a preţurilor este o tendinţă la nivel mondial. Totuşi, specialiştii FMI avertizează că următorii patru ani vor fi la fel de grei, iar criza ar putea să fie chiar mai gravă decât cea din 2008. În schimb, ministrul Tabără spune că, deocamdată, nu se poate pune problema unei crize alimentare pentru că anul 2010 a fost un agricol bun.

Urmează noi scumpiri

Preţurile la alimente vor creşte puternic în următoarele luni, statul nu face nimic pentru a proteja producţia internă. Astfel, suntem dependenţi de importuri, iar „băieţii deştepţi” profită, forţând majorarea preţurilor, afirmă Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Situaţia din sectorul agricol este departe de viziunea optimistă promovată de autorităţi, subliniază producătorul agricol. „Lucrez din 1968 în agricultură şi pot să vă spun că până acum, n-am întâlnit o asemenea situaţie. S-a ajuns practic să depindem de importuri, iar de aici câştiga cei care au interes să îngroape agricultura românească”, afirmă preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Cine sunt aceştia ? „E vorba de băieţii deştepţi care s-au specializat în importurile de alimente, profitând de faptul că mâncarea este esenţială pentru noi toţi. Astfel s-a ajuns să fie sabotat, de exemplu, sectorul cartofului, aducând cantităţi uriaşe din Polonia şi alte ţări, în timp ce produsele româneşti nu mai au acces în magazine. Uitaţi-vă cât s-a scumpit cartoful de anul trecut şi veţi întelege ce profituri uriaşe fac aceşti speculanţi”, a mai declarat Matei. „Mâncarea va deveni un lux în România. Vom ajunge să trăim cu pâine şi apă”, mai spune preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor.

Seceta modifică preţurile

„Inflaţia va creşte puternic, pentru că nu ai cum să o ţii în frâu dacă tu nu îţi susţii producţia internă, care este mai ieftină. Veţi vedea ce preţuri o să avem la cartofi, la legume şi fructe, la roşii, iar scuza oficială va fi că avem secetă şi trebuie să apelăm la importuri”, a declarat Matei. În comunicatul de presă dat publicităţii de FNPAR se afirmă că „după ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigaţii nu este funcţional. Datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe (caise, cireşe, ardei etc) sunt întârziate şi clar producţiile vor fi mai mici”.

Potrivit datelor INS, în 2010, în afară de ouă, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare creştere de preţ fiind consemnată la cartofi, de 45%. Scumpiri de peste 10% au mai fost înregistrate la legume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%). Această evoluţie a fost pusă, în special, pe seama majorării TVA. De la începutul anului s-au înregistrat scumpiri de 19,2% la legume şi conserve de legume, în special la cartofi (24,7%). Fructele proaspete s-au scumpit cu 12,56%, iar zahărul cu 11,98%.

Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU a avertizat recent că preţurile alimentelor au atins niveluri record, iar recentele fenomene meteo extreme ar putea contribui la avansul costului mâncării.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version