Menu
in

Românii din Italia iau cu asalt Serviciile de Înmatriculări pentru a-şi radia vehiculele: MAREA RADIERE DIN ROMÂNIA

Românii care au rezidenţă în Italia, însă au maşini înmatriculate în România au început să se prezinte la serviciile de înmatriculări din toate judeţele începând cu luna decembrie.  Din 4 decembrie, în Italia, s-a modificat legislaţia fiind introduse restricţii pentru un rezident de a circula cu o maşină înmatriculată în altă ţară. Măsura a fost luată pentru că mulţi cetăţeni străini care locuiesc în Peninsulă îşi înmatriculau maşinile în alte ţări, pentru a beneficia de costuri ale asigurărilor mai reduse.

La Iaşi, de la începutul anului, până miercuri, 9 ianuarie, fuseseră înregistrate 565 de cereri de radiere a unor vehicule, aproape 250 fiind depuse de români care locuiesc în Italia. Cifra a fost mare şi în decembrie 2018, mai ales în a doua parte a lunii, când românii plecaţi în străinătate au venit în ţară fie în vacanţă, fie special pentru a-şi radia maşina.

„Am pus la dispoziţia cetăţenilor înca două ghisee de radiere, să nu aştepte la rând. Procedura de radiere nu este  complicate şi se realizează de regulă în ziua depunerii cererii”, a declarat, pentru Ziarul de Iași, Vasile Zacornea, comisar-şef al Serviciului de Înmatriculări din Iaşi.

După modificarea Codului Rutier Italian, persoanele care şi-au stabilit rezidenţa mai mult de 60 de zile în Italia nu mai au voie să circule cu maşini înmatriculate în străinătate. „Pentru nerespectarea dispoziţiilor mai sus menţionate, amenzile administrative prevăzute de noul cadru normativ sunt între 712 euro şi 2848 euro. În astfel de situaţii, organul constatator transmite certificatul de înmatriculare către Autoritatea Rutieră italiană (,,Ufficio della motorizzazione civile”) competentă teritorial, dispune încetarea imediată a circulaţiei vehiculului, transportul şi depozitarea acestuia într-un loc care nu face obiectul accesului public. În cazul în care, în termen de o sută optzeci de zile, ce curge de la data nerespectării dispoziţiilor, vehiculul nu este înmatriculat în Italia sau nu se solicită eliberarea unui document de transfer („foglio di via”) pentru a-l conduce peste frontieră, se aplică sancţiunea administrativă accesorie de confiscare a vehiculului, în temeiul art. 213 din Codul Rutier italian („Codice della Strada”).”, a transmis Ambasada României din Italia.

“Acolo ne cam vânează”

Speriaţi de schimbarea legislaţiei în Italia pentru rezidenţii proprietari de autoturisme, românii au venit în ţara de sărbători şi s-au așezat la cozi pentru radiere.

Cei mai mulţi se tem de amenzile foarte mari şi că autorităţile italiene îi pot lăsa fără maşină, dacă este inmatriculata în România.

ProTv a stat de vorbă cu câțiva români veniți să își radieze mașinile. O tânără care locuieşte de ani buni în Verona şi-a programat vacanţă în ţara de sărbători doar pentru a-şi radia maşina. “Am venit de sărbători să rezolv cu maşina mai mult. Românii sunt izolaţi că nu mai pot să meargă cu maşinile lor, împrumuta acum maşini. De pe 4 decembrie sta parcată şi acoperită, dacă te prinde îţi pune şi amendă şi îţi confiscă şi maşina”, a declarat ea.

Acum, în Italia, autoturismele inmatriculate în România stau în parcare – până ce toţi îşi pregătesc banii pentru asigurarea în Peninsulă. “Ne opreşte şi ne ia maşina”, spune o femeie.

„Asigurarea e 1500-1800 euro acolo, am fost şi atât mi-a cerut. Ca să faci toate actele astea mă ajunge la 3.000 euro. Fără maşină nu poţi să faci nimic”.

Un tânăr spune că a venit în ţara să îşi radieze maşină pentru că a avut norocul să aibă câteva zile libere de la muncă. Mulţi prieteni au primit deja amenzi de peste 700 de euro şi au rămas şi fără autoturism.

“Am venit de sărbători acasă, în România, să ne facem vacanţă şi am venit să rezolvăm şi cu radierea maşinii că ne cam vânează italieni. Avem care au fost prinse, le-au dat amendă 720 de euro şi i-a dat jos şi au luat şi autovehiculele”

Cei care nu pot ajunge în ţara trebuie să ştie că pot trimite prin curier actele şi plăcuţele de inamtriculare iar printr-o procura pot scăpa de un drum în ţară. Iar cei care vor să se întoarcă în Italia cu maşinile, pot primi numere temporare de export, valabile 30 de zile.

Modificările Codului Rutier italian: iată ce s-a discutat la Ambasadă cu reprezentanții instituțiilor italiene

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version