Menu
in

România, vigilentă în faţa recesiunii din SUA

Europa se pregăteşte să înfrunte o nouă recesiune, după ce SUA a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată. Reducerea ratingului Statelor Unite ale Americii şi criza datoriilor din Europa vor avea efect şi asupra economiei României, în cazul în care situaţia internaţională se va înrăutăţi. Investitorii străini ar putea să-şi retragă banii din România, presaţi de problemele de pe pieţele externe. Ieşiri de capital, creşteri de preţuri, slăbirea economiei şi deprecierea leului – sunt efectele pe care le-ar putea resimţi economia locală pe fondul situaţiei internaţionale dificile.

 

Economia mondială se află în pragul unei noi crize de proporţii: bursele europene, americane, asiatice s-au prăbuşit cu până la 5%. Agenţiile de rating se pregătesc să retrogradeze mai multe state. Tot mai mulţi economişti de renume vorbesc despre pericolul unei „crize în W” (în două etape), însemnând revenirea recesiunii.

După ce SUA au evitat la distanţă de câteva ore intrarea în incapacitatea de plată, şi bursele lumii au căzut, o nouă lovitură a fost dată economiei americane. Pentru prima dată în istorie, ratingul Americii a fost scăzut de agenţia Standard & Poor’s (S&P)- de la triplul A (stabilitate perfectă) la AA plus cu perspectivă negativă.

Europa se află în panică: lumea se apropie de scenariul prevestit de laureatul Premiului Nobel pentru Economie. China a cerut Statelor Unite să îşi rezolve „dependenţa” de împrumuturi, „să se întindă cât îi e plapuma” şi să garanteze siguranţa investiţiilor chineze.

Toate semnele par să-i dea dreptate americanului de origine turcă Nouriel Roubini, laureatul Nobel care a prezis criza globală şi care spunea, recent, că în 2013 economia globală se va confrunta cu o „furtună financiară perfectă”.

Cum va fi afectată ţara noastră

Într-un scenariu negativ, investitorii străini ar putea să-şi retragă banii, presaţi de problemele din exterior. Totodată, preţurile ar putea creşte, leul ar putea slăbi uşor, iar şansele de revenire a economiei ar putea fi puse sub semnul întrebării. Tabloul a fost zugrăvit chiar de către Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), care a asigurat însă că banca centrală este pregătită, „cu arma la picior”.

„Vedem o presiune din exterior ceva mai ridicată pe inflaţie şi, în general, suntem mai vigilenţi, monitorizăm cu mai multă atenţie impactul din exterior, care se poate manifesta şi pe inflaţie, dar şi pe lucruri mult mai rapide – intrări şi ieşiri de capital, volatilitate mai ridicată, neîncredere”, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale. El a ţinut să adauge că panica nu face bine şi că deocamdată nu este cazul „să agităm inutil populaţia”.

„Trebuie să fim precauţi”

Premierul Emil Boc a declarat că în privinţa politicilor fiscale şi guvernamentale cuvintele de ordine sunt „precauţie şi moderaţie”, el arătând că pieţele internaţionale nu sunt calme, dar România are avantajul unei uşoare stabilităţi macroeconomice determinate de măsurile luate anul trecut. „Cuvântul de ordine este acela de precauţie şi moderaţie în tot ce înseamnă politici fiscale şi politici guvernamentale. Pieţele internaţionale nu sunt calme, situaţia nici din America, nici din Europa nu este încă stabilă din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei uşoare stabilităţi macroeconomice determinate de măsurile de anul trecut, dar nu avem voie să facem niciun exces care să compromită această stabilitate, nici în politica fiscală, nici în politica monetară şi, evident, trebuie să fim atenţi la ceea ce se întâmplă cu pieţele internaţionale de care depindem în mod foarte clar”, a precizat Emil Boc, intrebat in legatura cu criza mondiala. El a spus că ţara noastră poate trece prin această perioadă dificilă cu „echilibru şi prudenţă”.

Bursele din toată lumea au căzut

Şocul scăderii ratingului SUA a cutremurat pieţele financiare. Ziua de luni, 8 august, a fost denumită de analişti „lunea neagră”, cea mai grea zi pe Wall Street din decembrie 2008. Bursele din toata lumea au închis pe roşu, după ce agenţia de rating Standard & Poor’s a decis, să scadă ratingul Statelor Unite, cea mai puternică economie a lumii. Primele au reacţionat bursele asiatice, care au deschis în scădere cu până la 5% (4% scădere pe Bursa din Shangai). Investitorii sunt extrem de îngrijoraţi pentru că oamenii îşi investesc banii pe alte pieţe, reorientându-se de la dolar şi euro spre yeni japonezi şi aur. Din acest motiv, uncia de aur a atins un nou record în cursul tranzacţiilor bursiere din Hong Kong, trecând de 1.700 de dolari.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat scăderi de peste 10 procente, la mijlocul zilei, după ce deschisese cu deprecieri de 4 la sută. Obligaţiunile emise de Trezoreria SUA au pierdut şi ele circa 1% din valoare. Marile pieţe europene au deschis în scădere. Au recuperat apoi o parte din scăderi, după care au căzut din nou, cu 4%. Revenirea de scurtă durată s-a datorat intervenţiei Băncii Centrale Europene (BCE) pe piaţa obligaţiunilor italiene şi spaniole. Pierderea a fost antrenată de ceea ce s-a întâmplat, câteva ore mai târziu, pe Wall Street. Bursa din SUA a deschis cu o scădere de 3,4%, iar indicele Dow Jones a pierdut 2,67%. Scăderea bursei din SUA a antrenat şi o depreciere a euro faţă de dolarul american cu 0,7% (un euro ajungând echivalentul a 1,4148 dolari).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version