Scandalul cărnii de cal afectează până şi maşinile româneşti. În ultimul episod al emisiunii Top Gear, prezentatorii au ironizat Dacia Sandero, despre care spun că are 90 de vaci putere.
Izbucnit la începutul acestei luni, scandalul cărnii de cal a cuprins în vârtejul său şi România, ca ţară de provenienţă a cărnii. Chiar dacă abatoarele noastre nu au fost găsite în culpă, asta nu îi împiedică pe britanici să ne ironizeze, ori de câte ori au prilejul.
S-a întâmplat în ultima ediţie a emisiunii Top Gear, unde prezentatorii show-ului difuzat de BBC au ironizat Dacia, în acest scandal al cărnii de cal. "Citeam în ziare că Sandero are 90 de cai putere. Dar, cu tot ce se întâmplă în ultima vreme, de unde ştim că nu e vorba de vaci-putere? Pentru că abatoarele alea care ar fi implicate se pare că sunt în Romania.
Noi am fost în România odată şi am văzut mulţi oameni călare pe vaci, strângând caii în cirezi. şi toţi fermierii se plângeau că trebuie să mulgă caii! (…) Deci am stabilit că Sandero e o maşină cu 90 de vaci-putere", au glumit realizatorii Top Gear, în timpul emisiunii.
La Tribune: cea mai bună alegere
Influentul cotidian financiar La Tribune considera la finalul anului trecut că Sandero, acest "Renault românesc" cea mai bună maşină din Europa la acest preţ.
Sandero este văzută de cotidianul financiar La Tribune ca un chilipir pentru europeni. În Franţa, maşina pleacă de la 7.990 euro şi e considerată cea mai bună maşină la acest preţ, care reprezintă două-trei salarii ale unui francez cu venituri medii.
"Este exact maşina de care ai nevoie, ca să nu te usture la buzunar. Sub acest aspect, n-are niciun concurent, fiind plăcută, convenabilă şi prezentând siguranţă la drum. Pe scurt, maşina Renault românească este ideală în perioada de criză", notează cotidianul francez.
Ca aspect negativ este menţionat interiorul dominat de culoarea neagră, care creează o "atmosferă lugubră" pentru o familie care pleacă în vacanţă. Fiind o maşină de buget, volanul nu poate fi reglat decât pe înălţime, iar bordul este prevăzut doar cu aparatura strict necesară, având însă dotările de siguranţă în mers.
A fost lăudat în schimb motorul turbo de 90 CP, care s-a comportat exemplar pe serpentinele monante din testul efectuat în Andaluzia. "Motorul este silenţios şi lipsit de trepidaţii", menţionează La Tribune, care precizează că maşina este construită pentru deplasări la costuri reduse. De asemenea, a fost apreciată cutia de viteză, chiar dacă ambreiajul este cam scurt, mai ales la pornirile în trombă.
Suspensiile sunt neaşteptat de bune pe drumurile denivelate, însă maşina este cam leneşă în viraje, din cauza roţilor mici, cu anvelope late. Consumul nu a fost foarte apreciat, depăşind uşor 8 litri la suta de kilometri, dar compensează prin preţul mic al maşinii.
Este însă o maşină perfectă pentru o Europă aflată în recesiune şi în care consumatorii sunt tot mai atenţi la banii pe care îi scot din buzunar pentru achiziţia unei maşini.
Concluzia articolului: pentru cei care nu vor să scoată la bătaie bani grei şi care se îndreaptă spre maşinile de lux, Sandero II, pe care La Tribune îl numeşte "Renault românesc", este cea mai bună alegere pentru un client european.
Spania: Cea mai bine vândută maşină
Dacia a reuşit o performanţă de invidiat pentru mulţi producători de autoturisme. Modelul Sandero a fost cel mai bine vândut autoturism în luna ianuarie în Spania. Facilităţile oferite la cumpărare de către guvernul spaniol şi criza economică au făcut ca Dacia Sandero să fie cel mai căutat autoturism nou în Peninsula Iberică. Este de înţeles, pentru că un asemenea model costă 4.700 de euro pentru cine dă la schimb o maşină veche. În clasamentul oficial al vânzărilor de autoturisme, urmează nume mari precum Qasqhai de la Nissan, Renault Megane, Seat Leon şi Citroen C4.
La Madrid, cine vrea să facă un test drive cu Dacia Sandero, trebuie să aibă multă răbdare. Puţini dealeri de automobile au expus modelul, pentru că vânzările peste aşteptări au făcut să dispară chiar şi maşinile expuse în vitrine. Cererea pentru maşinile Dacia este foarte mare, pentru că preţul este relativ scăzut. "Pentru 4.700 de euro, vorbim de preţul unui scuter, primeşti un autoturism cu patru roţi, cu ESP, cu airbaguri, cu un nivel de securitate destul de bun şi adevărul e că investiţia e foarte bună", spune Carlos Moran, reprezentant vânzări Dacia. Cererea pentru Dacia Sandero este atât de mare, încât cei care fac comenzi trebuie să aştepte mai mult de trei luni, până să primească automobilele.
Aceleaşi ironii
Prezentatorii Top Gear nu sunt acum la primele ironii care au în atenţie Dacia Sandero. Numele maşinii fabricate la Mioveni a fost menţionat în secţiunea de ştiri a primei emisiuni din 2013, dar într-un mod ironic. James May începuse să le povestească britanicilor despre Dacia Sandero, dar a fost întrerupt de colegul său.
"Veşti bune! Dacia Sandero ia prin surprindere UK la fel ca o furtună", a apucat acesta să zică, dar a fost întrerupt de Jeremy Clarkson, care avea veşti mai importante. Mercedes a lansat o nouă versiune SLS Black.
Top Gear e cea mai urmarită emisiune faptică din lume, cu aproximativ 350 de milioane de privitori pe episod. Aceasta a intrat în Cartea Recordurilor anul trecut, după audienţe record.