in

România, ţara cu cea mai tânără bunică de lume, de doar 23 de ani

Consumul de alcool în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani este în creştere, la fel şi numărul sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor, a spus, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Specialiştii atrag atenţia că România are cea mai tânără bunică din lume, de doar 23 de ani.

”Stăm prost la consumul de alcool şi la utilizarea mijloacelor de contracepţie, adică prevalenţa sarcinilor nedorite, pentru că în procente creşterea este foarte mare. (…) În 2016 consumul de alcool a fost cu aproape 20% mai mare decât în 2009, ceea ce este foarte mult. (…) O chestiune care pe mine mă îngrijorează foarte mult este prevalenţa sarcinilor nedorite. În 2013 la elevele de 15-19 ani din România a fost de 53,9%, în 2016 prevalenţa a fost de 58%”. (…) Asta ne aduce alte probleme legate de prematuritate, abandonul copiilor nedoriţi”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul conferinţei „Adolescentul încotro?”, organizată de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).

Întrebată cum poate Ministerul Sănătăţii să combată aceste fenomene, Sorina Pintea a spus că va fi elaborat un cod cu privire la sănătate.

De asemenea, Pintea a subliniat importanţa medicilor în instituţiile de învăţământ.

„Elaborarea acelui cod cu privire la sănătate, a legii cadru, acest cod va avea o componentă foarte importantă de prevenţie, apoi implicarea mai mult a medici şcolari, pentru că acum medicii şcolari, asistenţii medicali şcolari pot să se implice, având în vedere ultimele modificări legislative. Ministerul Sănătăţii doreşte ca fiecare să-şi facă treaba până la apariţia unei legi a prevenţiei, de care avem absolut nevoie”, a adăugat Sorina Pintea.

Specialiştii susţin că România se află pe primul loc în lume cu cea mai tânără bunică, iar motivul care a dus la acest fenomen este lipsa mijloacelor de educaţiei.

„Suntem pe primul loc având cea mai tânără bunică din lume, avem bunică care are 23 de ani şi care a fost mamă la 12 ani. Este îngrozitor să trăieşti aşa ceva, pentru că asta înseamnă că acea mamă a fost lipsită total de mijloace de educaţie. (…) Educaţia sexuală a copiilor este esenţial ca să fie începută în şcoli”, a spus preşedintele AREPMF, Valeria Herdea.

Totodată Herdea susţine că părinţii au un rol important în supravegherea copilului, astfel încât acesta să nu aibă vicii.

„Teribilismul vârstei asociat cu un anturaj greşit şi cu părinţi foarte ocupaţi duce la consumul de alcool. A fi părinte înseamnă a petrece timp cu el, să-l întrebi cum a fost azi, cu ce prieteni a fost. Este şi normal că sunt la vârsta în care îşi doresc să vadă, să încerce noi experienţe. (…) Din păcate, riscul consumului de alcool duce la adicţie. Adicţia rămâne ca o boală cronică la care noi estimăm doar vârful icebergului, ce nu vedem sunt îmbolnăvirile”, a adăugat Valeria Herdea.

Tot mai multe românce devin mame înainte de a împlini 19 ani

Numărul fetelor care nasc mai devreme de 19 ani a crescut până la 40 la o mie de naşteri, reiese din ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Sporul natural negativ, care momentan se află la cel mai jos nivel, duce la scăderea populaţie.

„Sporul natural negativ duce la scăderea populaţiei, care din păcate rămâne constant negativ şi este din ce în ce mai mare în România. Aceasta este tendinţa din 1992. Din păcate, numărul naşterilor este din ce în ce mai mic comparativ cu numărul deceselor. Deocamdată da, am ajuns la cel mai jos nivel. Tendinţa fenomenului negativ este în creştere”, a spus, în cadrul conferinţei „Evoluţii demografice în contextul dezvoltării economico-sociale a României, reprezentantul Institutului Naţional de Statistică (INS), Silvia Pisică.

Potrivit specialiştilor, numărul copiilor născuţi a scăzut în România de la 300.000 în 1990, la 250.000 în 2014.

Totodată, a crescut şi numărul fetelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani care devin mame. Dacă în 2002 numărul acestora era de 35 la o mie de naşteri, în 2014 a crescut la 40.

„Se nasc foarte mulţi copii în afara căsătorilor, dar comparativ cu ţările Europei, pondera la noi nu este atât de mare, până la 31% din naşteri. A crescut şi numărul mamelor tinere. Din păcate, fetele tinere din mediul rural cad mai repede în această capcană, probabil motivul acestei creşteri este că nu au suficiente cunoştinţe”, a adăugat Silvia Pisică.

Documente secrete confirmă: Migrația destabilizează România

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Torino, s-a urcat mort de beat la volan și fără asigurare: patru mașini distruse

Banii trimiși din diaspora, suspecți din oficiu. La 2000 de euro începe interogatoriul