Ziua de 1 aprilie 2011 nu este doar ziua păcălelilor. În această zi ar fi trebuit să simţim că am ieşit din recesiune, conform declaraţiilor premierului Emil Boc, care a susţinut în nenumărate rânduri că România merge pe direcţia cea bună şi că cetăţenii nu vor mai strânge cureaua graţie măsurilor bune luate de Guvernul PDL-UDMR. Pentru a ieşi, tehnic, din recesiune, economia unei ţări trebuie să înregistreze creşteri în două trimestre consecutive. Cum în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, anul trecut, România a înregistrat o creştere de 0,1%, şi dacă în bilanţul pentru primele trei luni din acest an, cifrele rămân pozitive, înseamnă că, tehnic, recesiunea ne-a lăsat în pace. Mulţi analişti economici nu sunt de acord cu afirmaţia premierului, însă fie că ieşim, fie că rămânem, între situaţia din prezent şi un trai mai bun este distanţă mare.
Alte scumpiri
Păcăleală sau nu, ieşirea din criză a fost resimţită de români prin scumpiri la electricitate, carburanţi şi alimente. Începând cu 1 aprilie factura la energie electrică platită de populaţie creşte cu 4,5%, astfel încât consumatorii casnici vor plăti lunar cu 2 lei mai mult pe 100kWh. Aceasta în condiţiile în care costul pentru 100 kWh, adică consumul mediu lunar pe gospodărie în România, este în prezent de 40 lei.
Şi gazele s-ar putea scumpi. Operatorii se plâng că până acum au înregistrat pierderi extrem de mari, iar o scumpire a gazelor este iminentă. Ca urmare a acestor majorări de preţ se vor scumpi în consecinţă toate produsele la a căror fabricare se folosesc electricitate şi gaze. Creşteri de preţ s-au anunţat şi la carburanţii comercializaţ i de OMV Petrom din cauza majorării cotaţiilor internaţ ionale ale petrolului, cauzată de tensiunile politice din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.
Pe lista scumpirilor apar şi două dintre produsele de bază, pâinea şi uleiul. În ceea ce priveşte pâinea şi produsele de panificaţie, majorările sunt cuprinse între 10 şi 30 la sută.
Boc: Nu va fi lapte şi miere
Premierul Emil Boc a precizat că sunt semnale că economia României merge în direcţia bună, dar că singura instituţie care poate confirma ieşirea din recesiune este Institutul Naţional de Statistică. Datele vor fi publicate pe 13 mai. “România are toate şansele ca, la sfârşitul trimestrului, să iasă din recesiune. INS va spune dacă da sau nu. N-am spus niciodată, şi aici e marea manipulare unor televiziuni, că a doua zi va fi lapte şi miere. Nu va fi. Dar dacă acest semn va exista, e primul că lucrurile merg în direcţia corectă”, spune premierul Emil Boc.
Şi Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, care a afirmat la rândul lui că România iese din recesiune, a recunoscut: “Percepţia publică nu va fi simultană”.