Menu
in

România sub asediul zăpezii: drumuri blocate, şcoli închise, oameni ucişi de frig

Viscolul şi zăpada abundentă din ultimele trei zile au reuşit să închidă mai mult de jumătate din ţară. Zeci de maşini blocate pe drumuri şi autostrăzi, zeci de trenuri anulate şi sute de minute de întârzieri pe calea ferată. România s-a aflat, pentru prima oară sub Cod Roşu pe timp de iarnă, în trei judeţe.

Codul Portocaliu a făcut şi el ravagii în 10 judeţe şi în Capitală. Militarii au dus greul deszăpezirii. 13 oameni au murit din cauza viscolului și a zăpezii.

De asemenea, în 27 de judeţe din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sudul Transilvaniei cursurile şcolilor au fost suspendate pentru zilele de luni şi marţi.

Victimele frigului

Prima victima a fost chiar un angajat al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a murit, sâmbătă, în timpul intervenţiei pentru deszăpezire, în judeţul Olt. Angajatul companiei avea 52 de ani şi era din Slatina.

În Ilfov, un şofer de camion, angajat al unui subcontractor Enel, a murit în comuna Copăceni unde livra materiale.

Autorităţile din Capitală au raportat că au găsit un om al străzii decedat din cauza frigului. Un om al străzii a fost găsit mort şi în Iaşi, sub un pasaj de la Hala Centrală, învelit cu o pătură, medicii ajunşi la faţa locului neputând determina cu exactitate cauza morţii, şi anume dacă se instalase sau nu şocul hipotermic.

În Vaslui, ninsorile abundente au făcut două victime. Sâmbătă, o femeie de 56 de ani a murit pe câmp, încercând să ajungă acasă prin viscol, iar duminică dimineată, un bărbat de 44 de ani din Ciortolom, Tutova, a fost găsit îngheţat lângă gardul unui magazin din sat.

Drumuri blocate

Din cauza căderilor masive de zăpadă, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a fost nevoită să închidă şosea după şosea. Cele mai afectate judeţe sunt Vrancea, Buzău, Brăila, Covasna şi Călăraşi, unde circulaţia a fost practic paralizată după ce ambuteiajele se întindeau pe kilometri întregi.

Nici pe cale ferată situaţia nu a fost mai bună. Au fost anulate 117 trenuri, fiind semnalate întârzieri şi de peste 11 ore.

Cod roşu

Tragicul situaţiei a fost exemplificat ieri, la prânz, de anunţul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind instituirea codului roşu pentru un perimetru cuprinzând judeţul Buzău, sudul Vrancei şi nordul Brăilei, alerta fiind valabilă pentru cea de-a doua parte a zilei.

Este pentru prima oară în România când se instituie cod roşu de viscol. Această măsură se aplică în zonele unde stratul de zăpadă depus în 24 de ore este de cel puţin 50 de centimetri, vântul bate cu o viteză de peste 90km/h, iar ninsorile continuă fără încetare.

Viscolul puternic și căderile masive de zăpadă au determinat autoritățile să declare stare de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea.

Dezinteresul autorităţilor

Viscolul din aceste zile nu a venit neanunţat, ci a fost precedat de coduri galbene şi portocalii, însă aceste avertismente au fost luate în seamă mult prea târziu. Când s-a luat decizia închiderii unor drumuri, în vederea deszăpezirilor sau chiar pentru perioade nedeterminate, maşinile erau deja blocate. Şi asta s-a întâmplat în zone în care se ştia de mai mulţi ani că riscul de înzăpezire este maxim, cum ar fi judeţele Vrancea, Buzău sau Călăraşi.

La fel şi pe calea ferată: în fiecare iarnă trenurile întârzie din cauză că macazurile se blochează, pe fondul îngheţului de la sol, dar până acum nu s-a găsit nicio soluţie. Astfel că şi acum, ca în fiecare an, avem întârzieri de sute de minute, pasageri puternic afectaţi şi niciun responsabil.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version