in

România rămâne fără medici: în 2012, 2000 de doctori au emigrat

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a spus că deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cotă alarmantă. Acesta a precizat, într-un comunicat, că nu poate înţelege cum statul român nu reuşeste să identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenţi. În 2012, aproximativ 2.000 de medici au părăsit sistemul, majoritatea emigrând.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR, afirmă că, în cazul în care s- ar lua decizia ca medicii din sistemul de stat să nu mai lucreze şi în privat, ar fi "o lovitură pentru ambele sisteme", iar doctorii ar alege să plece în străinătate.

"Această eventuală măsură nu are o justificare, nu există studii. Nu cred că o politică de sănătate poate fi construită pe impresii, ci pe studii şi cercetări. Numărul medicilor din sistemul sanitar din România a coborât sub 40.000 şi nu înţeleg cum vor fi ocupate posturile atât în sistemul public, cât şi în cel privat, dacă nu există personal. Va fi o lovitură pentru ambele sisteme. Dacă se va lua această hotărâre, medicii din România, care sunt de zece ori mai prost plătiţi decât în alte ţări, vor alege să plece. Problema care ar fi trebuit să se discute în Guvern este aceea că aşa cum s-a găsit un miliard de euro pentru plata firmelor de medicamente s-ar fi putut găsi şi 40 milioane de euro pentru dublarea veniturilor rezidenţilor. Deocamdată nu s-au ocupat nici posturile scoase la concurs de fostul ministru Vasile Cepoi. Sunt zone în care concursul s-a organizat de patru – cinci ori şi posturile nu s-au ocupat din lipsă de medici. Lipsa de medici este problema", a declarat preşedintele CMR.

De asemenea, dr. Vasile Benea de la Secţia de dermatologie a Spitalului "Victor Babeş" spune că medicii ar trebui să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat pentru că este vorba de o completare de venituri. El a menţionat că acest lucru se practică şi în alte ţări.

Într-o notă prezentată de curând Executivului, Ministerul Sănătăţii arată că dubla calitate de angajat a personalului medical trebuie analizată, având în vedere, pe lângă aspectul criticabil al racolării pacienţilor din serviciile publice în folosul unităţilor private, şi din perspectiva unui potenţial conflict de interese între calitatea simultană de angajat în sistemul privat şi în cel public a unui cadru medical, în special dacă acesta are şi o funcţie de conducere.

Deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cotă alarmantă în anul 2012, s-a coborât sub nivelul critic de 40.000 medici cu liberă practică în România. Avem la acest început de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici în 2012 şi 55.000 de medici în 1990.

"Măsurile anunţate, chiar dacă ulterior s-a revenit asupra lor, nu constituie altceva decât metode de a alunga medicii români din ţară", mai spune Astărăstoae.

Salarii de 30 de ori mai mari în SUA

Până în 2015, SUA vor avea nevoie de aproape 63.000 de medici pentru a oferi o îngrijire adecvată pacienţilor. Până în 2025, această cifră va fi mai mult decât dublă, conform unei analize realiate de Association of American Medical Colleges.

Chiar dacă vor avea nevoie de medici din toate disciplinele, cei din medicina primară vor fi la mare căutare – incluzând medici de familie, practicieni de medicină generală şi pediatrii. Deficitul de medici care practică medicina primară va ajunge în 2015 la 29.800, va creşte la 45.400 până în 2020 şi va exploda la 65.800 în 2025. Zona de medicină primară nu este foarte atractivă pentru absolvenţii americani, în principal din cauza salariilor mici, motiv pentru care doar 32% dintre medicii din SUA sunt implicaţi în această ramură a medicinei, iar restul sunt medici specialişti. Un raport realizat de Medscape arată faptul că 54% dintre practicienii de medicină primară nu consideră că sunt remuneraţi corect şi sunt, în medie, plătiţi mai puţin decât medicii specialişti. Drept urmare, tot mai puţini urmează drumul spre medicina primară.

Un medic de familie american câştigă anual în jur de 165.000 de dolari, pe când un medic de familie din România ajunge, în medie, la un venit lunar de 430 de dolari, respectiv 5.160 de dolari anual, adică de 30 de ori mai puţin decât salariul din SUA. Pe de altă parte, un medic radiolog poate ajunge în America la un salariu anual de 315.000 de dolari, similar cu al unui ortoped, cele mai bine plătite specialităţi din medicina americană.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEOREŢETĂ: Borş moldovenesc de găină

Maria Cârneci a trecut de la muzică populară la hip-hop VIDEO SPECIAL