Menu
in

România îndemnată de Consiliul European să își intensifice eforturile de prevenire a traficului de copii

Într-un raport publicat pe 30 septembrie, Grupul de Experți pentru Lupta împotriva Traficului de Persoane (GRETA) al Consiliului European îndeamnă România să își intensifice eforturile de prevenire a traficului de copii și de identificare și asistare a victimelor copii.

Raportul arată că România a făcut progrese în nenumărate privințe, însă sunt necesare îmbunătățiri ulterioare pentru prevenirea traficului, identificarea victimelor, furnizarea de asistență, facilitarea reintegrării acestora și oferirii de compensații victimelor.

Raportul analizează evoluțiile începând de la publicarea primului raport GRETA în 2012 cu privire la implementarea Convenției Consiliului European pentru Lupta Împotriva Traficului de Persoane.

GRETA observă că în timpul perioadei de raportare autoritățile române au dezvoltat cadrul legal pentru combaterea traficului de persoane. Măsuri suplimentare au fost luate privind formarea de profesioniști și sensibilizarea populației. Instruirea furnizată Poliției de Frontieră, în special, a contribuit la detectarea unor victime ale traficului. GRETA apreciază de asemenea rata înaltă de condamnări din România pentru trafic de persoane și înființarea unei agenții de gestionare a bunurilor sechestrate de la exploatatori.

Secretarul General al CE, Thorbjørn Jagland, a declarat: ”În ultimii ani România a făcut progrese în adoptarea de politici împotriva traficului de persoane. Sunt necesare acțiuni suplimentare, în special pentru prevenirea acestei infracțiuni de la rădăcină și pentru a se asigura asistență și protecției victimelor conform prevederilor Convenției”.

Numărul copiilor victime ale traficului identificați în România a crescut considerabil pe durata perioadei de raportare și GRETA îndeamnă autoritățile române să-și intesifice eforturile de prevenire a traficului de copii, în special prin formarea de profesioniști pentru protecția copilului și dând atenție specială comunităților de romi și copiilor imigranți, dar și să extindă mandatul inspectorilor de muncă astfel încât aceștia să poată fi angajați în combaterea traficului. În plus, raportul subliniază necesitatea de a se monitoriza în continuare recrutarea de lucrători de către agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate.

Numărul total de victime ale traficului identificate în România între 2011 și 2015 a fost de 4.622. Majoritatea victimelor, 54%, au fost traficate pentru exploatare sexuală, 34% pentru exploatare în muncă și 6% au fost forțate să cerșească. Principalele țări de destinație sunt Italia, Spania, Germania, Franța, Grecia, Polonia și Regatul Unit.

CITEȘTE ȘI:

Lucrezi la negru și te simți exploatat? Iată ce trebuie să faci

”Mici sclavi invizibili”: minore din Nigeria şi România, cele mai exploatate, constrânse să se prostitueze pe stradă sau în locuri închise

Ghetourile din sudul Italiei: peste 11.000 de români exploataţi în Capitanata

”Aşa sunt exploatate româncele la Napoli”

O localitate din Italia a rămas fără primar, condamnat pentru că a exploatat un român

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version