Aderarea României la Schengen pare să se tot amâne la nesfârşit. Miniştrii de Interne din cadrul UE se vor întâlni în primul consiliu sub preşedinţie irlandeză la 7 martie, când ar urma să fie discutate şi candidaturile României şi Bulgariei la Schengen. Dar acest lucru s-ar putea schimba, din cauza opoziţiei puternice din partea Olandei şi a altor ţări, a declarat postul de radio naţional din Bulgaria, citând surse de la Comisia Europeană.
Potrivit informaţiilor, de această dată România este responsabilă de o eventuală nouă amânare, deoarece ea va fi determinată de situaţia complicată din punct de vedere politic din ţară, afirmă site-ul Novinite.com. Presa bulgară a comentat recent că extinderea Schengen nu pare să se numere printre priorităţile preşedinţiei irlandeze a UE. Subiectul nu a fost menţionat deloc în cadrul conferinţei de presă de luni, 7 ianuarie, de la Bruxelles, la care Irlanda şi-a prezentat priorităţile pentru primele şase luni ale anului 2013 când va deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.
Aderarea României şi Bulgariei la spaţiu Schengen a fost un obiectiv ratat în anii 2011 şi 2012. Pe 4 decembrie anul trecut, ministrul român de externe Titus Corlăţean a declarat că diplomaţia de la Bucureşti îşi menţine obiectivul ca în luna martie (2013 – n.r.) să fie adoptată o decizie favorabilă pentru admiterea în Schengen, în două etape, aminteşte Agerpres. „Noi ne menţinem obiectivul ca în luna martie să fie adoptată o decizie favorabilă pentru admiterea în spaţiul Schengen, în cele două trepte. Prima treaptă în martie şi, ulterior, până la sfârşitul anului, cea de a doua treaptă”, a declarat ministrul.