Potrivit datelor Institutului National de Statistică, Produsul Intern Brut al României crescut în primul trimestru al acestui an cu 0,1% faţă de ultimele trei luni din 2013 şi cu 3,8% comparativ cu primul trimestru de anul trecut. La nivel european, România a înregistrat cea mai mare creştere economică dintre statele membre. Şi anul trecut, ţara noastră a avut cea mai mare creştere PIB din toată UE, de 3,5%.
Exporturile rămân principalul motor al economiei româneşti. Au atins 12,7 miliarde de euro în primul trimestru şi sunt cu 10% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Estimările pentru anul în curs sunt dintre cele mai optimiste. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, vorbeşte despre o creştere economică de peste 3,5% la finalul anului, iar Banca Europeană Pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare mizează pe un avans al economiei de 2,6%.
Dealtfel, românii privesc cu neîncredere economia. 87 la sută dintre români au o părere proastă despre starea economiei naţionale, arată rezultatele ultimului Eurobarometru, publicat luni, 12 mai.
Întrebaţi de impactul crizei asupra pieţei muncii, 47% dintre români cred că ce-i mai rău abia urmează, în timp ce 38% consideră că ce-a fost mai rău a trecut.
Rugaţi să spună care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confruntă România în prezent, românii au indicat situaţia economică (38%), preţurile în creştere (38%) şi şomajul (31%).
Un român din cinci nu-şi mai poate plăti la timp ratele la bancă. Românii au acumulat restanţe la bănci de peste 33 de miliarde de lei.
” Împrumutaţi bani şi consumaţi! Criza s-a terminat în România!”, îndemnul ministrului Liviu Voinea
Dar ministrul Liviu Voinea însă încurajează populaţia şi firmele să acceseze împrumuturi de la bănci pentru consum şi investiţii, întrucât economia românească şi-a revenit după criză.
„Mesajul meu este: mergeţi, luaţi împrumuturi, investiţi, consumaţi, România şi-a revenit!”, a îndemnat ministrul.