Menu
in

„România devine ţintă perfectă pentru un atac militar”, spune consilierul onorific al premierului Ponta

La zece ani după ce România a intrat în NATO, SUA a cerut întărirea bazei militare pe care o are la noi în ţară. Statele Unite ale Americii au solicitat României extinderea operaţiunilor de la baza Mihail Kogălniceanu, respectiv dislocarea unor elemente ale unei unităţi de infanterie marină şi a unui număr de aeronave militare, astfel încât numărul militarilor americani dislocaţi va creşte cu 600.

Astfel, numărul total al militarilor americani implicaţi în operaţiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu ar fi de maxim 1.600. Cererea lor a fost aprobată de preşedintele Băsescu, care a trimis Parlamentului o scrisoare în acest sens.

Misiunea unităţii militare de la baza Kogălniceanu este de a sprijini transportul internaţional, precum şi de a desfăşura misiuni specifice infanteriei marine. Bază va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se întorc din Afganistan.

Militarii americani din Joint Task Force East s-au instalat în baza de la Kogălniceanu, în valoare de 50 de milioane de dolari, în vara lui 2010.

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Ionel Blănculescu, s-a arătat iritat de operaţiunile SUA pe teritoriul României, afirmând că scutul antirachetă de la Deveselu şi majorarea numărului de soldaţi americani fac din România o „ţintă perfectă (…) nelipsită de acum înainte din niciun plan de atac armat”.

„Scutul antiracheta de la Deveselu şi, acum, escaladarea înarmării ţării noastre, prin prezenta manevră americană, nu fac altceva decât să contribuie la desăvârşirea calităţii de ţintă perfectă pentru România„, a spus Ionel Blănculescu, pentru ziarul Bursa.

Aceasta a criticat festivităţile dedicate aniversării a 10 ani de la aderarea României la NATO, care au avut loc la sfârşitul lunii martie, şi a afirma că ţara noastră traversează un „moment complicat”, în care „comentariile şi poziţiile de fericire şi împlinire naţională” sunt „deplasate„. „Am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria, la anunţul acestei veşti, de parcă SUA ar fi anunţat că în România vor fi desfăşurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de muncă şi prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente.

Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfăşurare de forţe militare, măcar să o facem în linişte şi cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă şi nu a celei economice, dătătoare de nivel de trai sporit”, a spus acesta.

Antonescu îi cere lui Ponta să îl demită pe Blănculescu

Comentariile consilierului onorific al premierului, Ionel Blănculescu au atras în ultimele zile mai multe cereri de demisie. O astfel de solicitare i-a adresat public premierului Victor Ponta şi fostul său partener din USL, Crin Anonescu. În caz contrar, liderul PNL îi cere lui Ponta să îşi asume public atacul indirect al lui Blănculescu faţă de angajamentele militare negociate cu SUA.

Crin Antonescu îi cere premierului Victor Ponta să îl demită pe consilierul său onorific, Ionel Blănculescu, sau să iasă public cu critici asumate la adresa angajamentelor negociate cu SUA privind suplimentarea cu 600 a numărului de militari americani la baza de la Mihail Kogălniceanu şi a aparatelor de zbor „pentru misiunile specifice”.

„Nici prin cap nu-mi trece să contest dreptul la opinie a lui Blănculescu. Problema este că domnul Blănculescu deţine calitatea de consilier al premierului, iar din această perspectivă declaraţiile mi se pare extrem de grave. Cer premierului o reacţie tranşantă. Îi cer premierului să îl elibereze pe domnul Blănculescu din calitatea de consilier onorific al său. În caz contrar, consideră că îşi asumă aceste declaraţii”, a spus Crin Antonescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version