Menu
in

România, cimitirul de maşini al Europei. Ce se ascunde în spatele “ofertelor” de maşini second-hand

Nu are România prea multe drumuri de mare viteză, dar maşini are foarte multe. Există totuşi o asemănare: starea drumurilor este la fel ca acea a majorităţii maşinilor prezente pe şoselele patriei.

Piața auto second hand a explodat după ce taxa de mediu a fost eliminată. Zeci de maşini lovite sau care au trecut prin accidente grave trec zilnic graniţele României. Sunt cumpărate din vest pe sume derizorii, apoi sunt reparate în service-uri clandestine şi vândute ca bune românilor. Mulţi dintre cei care le cumpără nu îşi permit o maşină nouă, dar clienţii îşi riscă viaţa cumpărând asemenea autoturisme, avertizează specialiştii.

2.000 de morţi anual

Aproape un milion de maşini second hand au intrat în ţară în ultimul an şi au transformat-o în cel mai nesigur loc din Europa. Apărem în statistici cu peste 2.000 de morţi anual, în accidente grave. Şi nu e de mirare, de vreme ce tot mai mulţi români conduc hârburi. 60% dintre autoturismele vândute la mâna a doua pot avea probleme şi vicii ascunse. Mult prea costisitoare pentru a mai fi reparate apeste hotare, epavele sunt aduse la noi în ţară şi refăcute în service-uri neautorizate, susţin specialiştii în domeniul auto. După cum pare să fie şi cazul unei maşini de lux, scoasă la vânzare în Cluj la 19.000 de euro, relatează Pro TV.

Deşi vânzătorul a declarat că maşina este adusă din Germania, în urma verificărilor a ieşit la iveală că autoturismul provine din Canada. Maşina apare pe site-urile specializate din Canada ca fiind avariată. Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Român, a recunoscut ca verificările făcute de RAR sunt limitate.

“Procedura noastră este focusată către elementele de identificare. Dacă noi am avut norocul ca vehiculul să fie accidentat într-o zona unde e seria, pe acela îl vedem foarte bine. Dacă o astfel de maşină, care avea o astfel de lovitură în faţă, dar elementele lui de identificare erau în spate, pot să admit că nu acordăm aceeaşi atenţie”, a explicat Cristian Bucur, director tehnic al RAR. „Directorul RAR pretinde că 80% din maşinile avariate sunt descoperite şi blocate. Dar tot scapă pe piaţă 2 din 10. Iar acestea pun în pericol siguranţa în trafic”, a spus Dan Barbu, preşedintele Asociației Societăților de Service Auto Independente. Pe samsari nu-i interesează, însă, câte vieţi pun în pericol. Vor doar bani şi atât.

Legislaţie inexistentă

Iar fenomenul se întâmplă pentru că România nu are legislaţie. ″În Germania, de exemplu, în momentul în care vinzi o maşină trebuie să-i spui cumpărătorului istoricul maşinii. În România, nu te obligă absolut nicio lege”, a spus Dan Barbu.

Registrul Auto Roman nu a fost în stare să pună la punct o bază de date, care să permită oricui verificarea istoricului unei maşini. Până în acest moment, portalul oferă doar informaţiile standard: culoare, marca, număr de înmatriculare. Şi atât. Iar acestea se regăsesc oricum în actele maşinii. Cumpărătorul are, însă, nevoie de altceva: eventualele daune, kilometrii reali, dar şi de numărul corect de inspecţii tehnice periodice făcute. În lipsa acestui registru, siguranţă în trafic e mult periclitată.

Păcăliţi pe bani mulţi

Un tânăr nu a ştiut când şi-a cumpărat autovehiculul că acesta fusese deja scos din circulaţie, în Germania. Cosmin a aflat abia la RAR că a fost păcălit. Şi că maşina nu mai poate fi înmatriculată. Menţiunea era, ce-i drept, trecută în acte, dar în limba germană. Tânărul nu a ştiut ce înseamnă şi a luat plasă. Samsarul l-a asigurat că autoturismul provine dintr-o reprezentanţă. Pus în faţa faptului împlinit, nu a mai recunoscut nimic.

România a ajuns să aibă cel mai vechi parc auto din Uniunea Europeană. 3 din 4 autoturisme sunt mai bătrâne de 10 ani. Dacă rata de înmulţire a vechiturilor pe 4 roţi va continua în acelaşi ritm, până în 2020, ţara noastră va adauga încă două milioane de rable la cele 5,7 milioane care circulă acum pe străzi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version