Menu
in

România, ţară de vânzare. Un milion de hectare de teren, pe mâinile străinilor

Terenurile agricole, total neinteresante pentru mulți români care preferă să le țină pârloagă decât să le lucreze, atrag, în schimb, investitori străini.

Aceştia au ajuns să controleze aproximativ o zecime din terenurile agricole din țara noastră, potrivit celui mai recent raport anual realizat și publicat de compania Darian DRS SA, un important jucător pe piața evaluărilor din România.

„Investitorii străini au în România, în proprietate sau arendă, aproximativ un milion de hectare de teren arabil, adică circa 10% din totalul disponibil local”, notează raportul citat. Potrivit documentului, interesul străinilor a explodat odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, majoritatea achizițiilor fiind făcute în ultimii şapte ani.

Piaţa terenurilor agricole din România a fost liberalizată la începutul anului 2014, adică cetățenii străini persoane fizice din Uniunea Europeană pot cumpăra terenuri agricole în țara noastră. Totuși, legea tranzacţiilor cu terenuri dă întâietate la achiziţie comunităţilor locale.

Scumpiri de 50% în ultimii trei ani

După ce investitorii străini au cumpărat suprafeţe întinse, terenurile agricole s-au scumpit cu 50% în ultimii trei ani. Chiar şi aşa, pământul din România costă de zece ori mai puţin decât în ţările din vestul Europei. Preţurile diferă însă foarte mult în funcţie de calitatea solului şi de zonă.

În urmă cu mai bine de zece ani, investitorii cumpărau sute de hectare de teren agricol cu doar câteva mii de euro. Sumele au ajuns acum să fie de ordinul milioanelor, pentru că suprafeţele mari sunt rare.

În judeţul Braşov, preţul unui hectar de teren arabil a ajuns la nivelul record de 9.000 de euro. Terenul este atât de scump pentru că este comasat şi se poate face agricultură perfomantă și are acces la un sistem de irigații.

Nu doar în Braşov preţul terenurilor a explodat. În Olt, valoarea unui hectar s-a triplat în ultimul an pentru că solul este propice pentru culturile de cereale care aduc profituri substanţiale. „Un teren arabil, agricol, în județul Olt se vinde cu minim 3.000 de euro, ajungând undeva între 5,6,7 mii de euro”, spune pentru portalul digi24 Ion Păunel, preşedintele sindicatului producătorilor agricoli.

Tot în sudul ţării, pentru un teren aflat la 30 de kilometri de Bucureşti, proprietarul cere 4.000 de euro pentru fiecare din cele 50 de hectare.

Preţuri mari sunt şi în Constanţa, unde un hectar costă 3.400 de euro. Iar asta pentru că se află la mică distanţă de port.

Cu toate că preţurile terenurilor din România au crescut de 25 de ori în ultimii zece ani, acestea sunt de zece ori mai mici decât în Olanda sau Marea Britanie. „Potențialul este intuit de străini, la ei acasă suprafețele sunt aproape ocupate, la noi încă sunt suprafețe mari, prețul este foarte mic, deși prețul la cereale e la fel în toată Europa,” spune Dragos Vilceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version