Româncele îşi iau soţi mai tineri. Numărul celor căsătorite cu bărbaţi mai tineri s-a dublat în ultimii 30 de ani.
Liliana Mastroianni și-a găsit fericirea la a doua căsătorie cu Stefano, un italian mai tânăr decât ea cu nouă ani.
„Ne-am cunoscut în 2012, la sfârșitul lunii iulie, în septembire 2012 mi-a cerut să mă căsătoresc cu el și în decembrie 2012 ne-am căsătorit. De când l-am cunoscut pe el, viața mea s-a schimbat radical. Deci sunt foarte fericită, ne înțelegem foarte bine”, a povestit românca de 52 de ani pentru Digi24.
La început spune că a fost puțin sceptică în ceea ce privința relației.
Frosinone, a descoperit că soția se prostitua, a omorât-o la întoarcere în țară
„Din partea lui a fost dragoste la prima vedere, din partea mea nu. Fiind mult mai mare decât el, aveam restricțiile mele. Nu acceptam ca să am o relație cu un om mult mai mic decât mine. De când stau cu el am întinerit foarte mult. Mă simt mult tânără decât am anii”, spune femeia.
De ce preferă româncele soții mai tineri
În ultimii 30 de ani, numărul româcelor care au soți mai tineri s-a dublat, arată Insitutul Național de Statistică. Însă nu mereu lucrurile au fost așa. În urmă cu 100 de ani, dezechilibrul de vârstă era acceptat doar atunci când venea din partea bărbatului.
Vremurile s-au schimbat, iar acum tinerii nu se mai căsătoresc atât de devreme. Dacă în anii 90 femeiile și bărbații se căsătoreau pe la 23 de ani, acum tinerii mai trag de timp.
„Înainte de ’90, în România a existat o presiune a întemeierii unei familii, exista o taxă pe celibat. Tinerii iau decizia să se căsătorească mult mai târziu și în general mai rar și mai avem o secundară, o altă discuție legată de decizia de a face un copil, care acum se face de cele mai multe ori în afara unei relații de tip căsătorie”, a declarat antropologul Bogdan Iancu.
În zilele noastre, bărbații se căsătoresc în medie la 36 de ani, iar femeile la 30 de ani, arată datele statistice.