Blamaţi în ţara lor, dar extrem de căutaţi de spitalele din străinătate, tot mai mulţi medici români aleg să-şi lase casa pentru a căuta un trai mai bun peste hotare. Este efectul scăderilor de venituri care au început în 2008 şi continuă lună de lună.
În România, ţară aflată în continuare în recesiune, tabloul general nu este deloc flatant, numărul celor care vor să plece în străinătate dublându-se practic, cu 2.779 de medici într-un an, potrivit cifrelor oficiale. În intervalul 2007-2009, din România au plecat 5.500 de medici: 1.500 în 2007, 2.100 în 2008 şi 1.900 în urmă cu doi ani.
Exodul continuă
Peste 500 de medici şi farmacişti şi-au căutat sâmbătă, 26 martie, în Capitală, un loc de muncă în străinătate, la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice.
„Angajatorii şi companiile de recrutare internaţionale au venit în România cu peste 4.000 de oferte de muncă ce cuprind atât posturi permanente, dar şi posturi temporare, tocmai pentru a veni în întâmpinarea tuturor nevoilor celor interesaţi de o carieră medicală internaţională. Salariul mediu anual oferit de recrutorii din Marea Britanie şi Scandivia, ţările cele mai căutate de altfel, sunt cuprinse între 60.000 şi 80.000 de euro, în timp ce salariul anual oferit de Germania se încadrează între 40.000 şi 60.000 de euro. Salariile pot varia în funcţie de specializare, precum şi de nivelul de experienţă al fiecărui medic sau farmacist”, au precizat organizatorii.
Printre specialităţile medicale cele mai căutate se numără anestezia, medicina de urgenţă, dermatologia, medicina internă, chirurgia şi medicina generală.
Ungaria ia măsuri, noi nu
În Ungaria, în 2010, 1.111 medici au solicitat un certificat de la autorităţile ungare pentru a lucra în străinătate, o creştere de 25 la sută în comparaţie cu 2009. Aproximativ 3.800 de medici din cei 20.000 din sectorul public ceh şi-au dat demisia la sfârşitul lunii decembrie, pentru a-şi susţine revendicările salariale. Guvernul a cedat, acordând creşteri salariale eşalonate până în 2013. Mai mult, guvernul conservator ungar al lui Viktor Orban vrea să ia măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă ale angajaţilor în sănătate.
În Bulgaria şi în România nu este prevăzută nicio măsură pentru „controlarea hemoragiei”, comentează AFP. Autorităţile române nu fac nimic pentru a stopa exodul halatelor albe. Ministrul Sănătăţii este convins că în România sunt suficinţi 1,9 medici la mia de locuitori, deşi media europeană este de 3,6.
„Hai să nu mai facem o dramă din faptul că pleacă medicii. Dreptul nostru este de a pleca unde ne e mai bine”, a fost şi reacţia preşedintele Traian Băsescu. Tot el adăuga anul trecut că în locul medicilor plecaţi se formează alţii, căci facultăţile de medicină produc generaţie după generaţie de absolvenţi.