Remaniere guvernamentală fulger la Bucureşti. Premierul Victor Ponta i-a propus ca miniştri pe Mircea Duşa la Ministerul de Interne, pe Radu Stroe ca ministru delegat pentru Administraţie Publică, pe Titus Corlăţean la Ministerul de Externe, pe Dan Şova pentru Relaţia cu Parlamentul, pe Mihai Voicu pentru Relaţia cu Mediul de Afaceri şi pe judecătorul Mona Pivniceru la Justiţie. Propunerile au fost acceptate de către preşedintele interimar Crin Antonescu, care i-a învestit în funcţie pe noii miniştri, mai puţin pe Mona Pivniceru care nu a primit aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii pe bază de incompatibilitate.
Ponta dă vina pe Băsescu pentru remaniere
„Mi-aş fi dorit ca acest guvern să meargă în această formulă pînă în noiembrie. Dar a existat o situaţie excepţională, cauzată de preşedintele suspendat Traian Băsescu, ale cărui acţiuni au afectat atît funcţionarea normală a Guvernului, cît şi voinţa suverană a poporului român, care se referă la viitorul nostru ca ţară. Guvernul trebuie să se adapteze noii situaţii, prin luarea unor măsuri, nu atît de schimbare de oameni, ci mai ales o schimbare clară de strategie (…) Guvernul trebuie să dea un alt tip de mesaj populaţiei şi partenerilor: de stabilitate, predictibilitate şi o agendă clară de reforme economice şi sociale”, a declarat premierul Victor Ponta
Mircea Duşa, în locul lui Ioan Rus
Mircea Duşa a fost pînă acum ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în cabinetul Ponta. Duşa s-a făcut cunoscut prin declaraţiile naţionaliste şi atacurile sale faţă de UDMR. Este membru al PSD şi preşedintele Organizaţiei Judeţene Harghita PSD din 1996.
Dan Şova, celebru pentru gafa cu negarea Holocaustului
Senatorul PSD Dan Şova, noul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost şi este un critic acerb al lui Traian Băsescu, remarcându-se prin declaraţii controversate despre Holocaust sau despre milionul de voturi anti- Băsescu pe care USL le aşteaptă din străinătate şi din liste suplimentare. Cea mai sonoră gafă a sa este cea legată de negarea Holocaustului. Ponta l-a trimis după aceea la Washington să se documenteze despre Holocaust.
Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, Erwin Simsensohn, a afirmat că evreii din România sunt „mânioşi” de faptul că un politician care a făcut afirmaţii insensibile la adresa unei comunităti poate fi numit într-o funcţie publică. Simsensohn a notat că afirmaţiile lui Dan Şova încalcă legislaţia română, care interzice negarea Holocaustului.
„Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru. Oricine crede că vizita la Washington i-a schimbat părerile este naiv”, a declarat Erwin Simsensohn, adaugand că „în ceea ce ne priveşte, acest lucru este inacceptabil. Suntem loiali României şi vom coopera cu orice Guvern. Vom face orice efort necesar pentru a susţine proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru”.
Titus Corlăţean a ajuns la Externe
Titus Corlăţean a fost nominalizat pentru Externe, portofoliu pe care l-a avut mult timp în vedere, el debutînd ca diplomat în MAE şi concentrîndu-şi întreaga carieră pe politica externă, ascensiunea sa, inclusiv în politică, pornind de la funcţia de consilier personal al lui Adrian Năstase. Corlăţean a fost cît pe ce să preia şi în 2009 portofoliul MAE, atunci cînd PSD a format un Guvern cu PDL, dar, în cele din urmă, a fost preferat Cristian Diaconescu. în 2004, Corlăţean a fost ales deputat de Braşov.
Radu Stroe preia Administraţia
Liberalul Radu Stroe preia portofoliul Administraţiei, după ce a fost deputat, senator, secretar general al Guvernului şi după ce a fost foarte aproape, în 2008, de a deveni ministru al Apărării. Stroe este cunoscut ca adversar politic al lui Traian Băsescu, el avînd cu actualul preşedinte suspendat multe divergenţe în timp. Radu Stroe este, în prezent, deputat ales în circumscripţia electorală 42 Bucureşti, Colegiul uninominal 1. A fost validat în această funcţie în 1 februarie 2010, ocupînd locul rămas vacant prin demisia lui Bogdan Olteanu.
Judecătoarea Mona Pivniceru, incertă pentru Justiţie
Judecătoarea Mona Pivniceru, membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este propusă pentru conducerea Ministerului Justiţiei. Pivniceru nu a putut fi învestită în funcţie deoarece funcţia de ministru nu este compatibilă cu cea de membru CSM. Pentru a fi ministru, ea ar trebui să-şi dea demisia din Consiliul Magistraturii. Mona Pivniceru are 53 de ani şi în ultimele luni a declarat că mandatul lui Daniel Morar la DNA nu trebuie prelungit.
Pivniceru consideră că dosarul Trofeul Calităţii, pentru care a fost condamnat Adrian Năstase, este un dosar politic. Mona Pivniceru a avut de mai multe ori schimburi de replici cu Traian Băsescu. Judecătoarea Pivniceru a fost din 2009 preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, funcţie la care a renunţat în iunie 2011, cînd a fost aleasă în CSM, ca reprezentant al judecătorilor instanţei supreme.
Băsescu îi atacă dur noii miniştri
Preşedintele suspendat Traian Băsescu nu s-a putut abţine să nu critice guvernul propus de Victor Ponta.
„Sigur, a plecat Rus, a venit astăzi (luni, 6 august- n.r.) alt recenzor. Stroe, am înţeles, altfel un funcţionar bun, dar doar funcţionar, care s-a angajat să recenzeze populaţia României cu administratorii de bloc. Sigur, o altă soluţie fantezistă care este acoperită de aceeaşi incompetenţă ca şi la ministrul Rus. Sunt acoperite de incompetenţă. Discuţia principală se face pe cine scoatem din listă.
Asta arată incompetenţa acestor demnitari, fie că se numesc Rus, Dobre, Stroe. Cred că este o mare eroare desemnarea lui şova în cabinet, având în vedere reacţiile care pot să apară împotriva Guvernului ca urmare a declaraţiilor antisemite pe care le-a făcut. Aşa ceva nu se uită şi nu e tolerat în Europa. O altă mare eroare: domnul Corlăţean este ministrul care a constrasemnat OUG prin care s-au redus atribuţiile CCR.
Acest lucru va avea un impact major asupra credibilităţii externe a României. În rest, nu am comentarii legate de remaniere, domnul Duşa şi-a pus în plină vară o căciulă care îi cade pe ochi. Ar fi lamentabil ca Guvernul să facă tentativa să-l trimită pe Marga ambasador la Berlin. Se poate încerca benign, dar nu Berlin”, a declarat Traian Băsescu.