in

Regele Mihai I al României, la 91 de ani

Regele Mihai împlineşte astăzi 91 de ani. Pe 25 octombrie1921 s-a născut cel care a devenit rege la vârsta de doar şase ani, iar timp de 42 de ani nu s-a putut apropia de ţară.

Mihai s-a născut la Peleş, într-o perioadă în care România încerca să îşi revină după Primul Război Mondial. Pentru familia regală era primul nepot şi moştenitorul tronului. Pe 20 iulie 1927, la doar şase ani urcă pe tron, după moartea regelui Ferdinand.

Rămâne rege doar trei ani. În iunie 1930, Carol al II-lea, revine în ţară, iar Mihai I devine primul rege succedat de tatăl său. Zece ani mai târziu, în 1940, Mihai revine la tron după ce mareşalul Antonescu îl obligă pe Carol s abdice.

Cel de-al Doilea Război Mondial şi comunismul au fost începutul sfârşitului pentru domnia lui Mihai. În 1945, regele este obligat să accepte un guvern dominat de Partidul Comunist Român.

Doi ani mai târziu, în noiembrie 1947, comuniştii şi-au dus planul la bun sfârşit şi l-au silit pe Mihai I să abdice. Două luni mai târziu a fost exilat, fără a mai avea dreptul să se întoarcă vreodată. 42 de ani, Regele Mihai nu a pus piciorul pe pământ românesc. Prima tentativă, la un an după Revoluţia din 1989, nu a avut succes. Abia în 1992, noul guvern îi permite regelui să se întoarcă, de Paşte, fiind primit cu mare fast.

Cinci ani mai târziu, în 1997, Mihai I revine de tot în ţară şi primeşte paşaport românesc. În acelaşi an, familia regală începe vizitele prin România. De atunci, Regele a fost invocat, criticat sau atacat.

Aniversarea de anul trecut a Regelui Mihai a fost marcată de un eveniment istoric. La 65 de ani de la ultimul său discurs în Parlament, în iarna lui 1946, Regele s-a adresat din nou naţiunii de la tribuna Legislativului.

„Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a fost mesajul emoţionant transmis tuturor de Majestatea Sa, în ziua în care împlinea 90 de ani.

Emoţionat, Regele Mihai a vorbit despre evoluţia României după decembrie 1989, şi despre importanţa Familiei Regale pentru ţara noastră şi i-a asigurat pe români că va susţine întotdeauna interesele fundamentale, continuitatea şi tradiţiile naţiunii.

În discursul său, Regele Mihai nu a uitat de clasa politică: „Politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor”.

Preşedintele României nu a participat la discursul Regelui din Parlament. Băsescu l-a acuzat pe Regele Mihai de trădare.

Piaţeta care îi poartă numele

Cadou de ziua sa, Regele are, începând de astăzi, în Bucureşti o piaţetă care îi poartă numele. Locul amenajat în cinstea înaltului suveran, aflat la intersecţia şos. Kiseleff-strada Arhitect Ion Mincu, cuprinde un spaţiu public dotat cu elemente de mobilier stradal şi un ansamblu statuar în care tronează bustul Majestăţii Sale şi un basorelief reprezentând coroana regală. Monumentul, amenajat de Primăria Capitalei, a fost inaugurat astăzi în prezenţa primarului general Sorin Oprescu şi a reprezentanţilor Casei Regale a României. Piaţeta a fost amenajată în apropierea casei în care Majestatea Sa a copilărit, alături de mama acestuia, Regina Elena.

Pe parcursul zilei, mai multe personalităţi vor fi decorate de Majestatea Sa. Printre acestea se numără soprana Angela Gheorghiu, dar şi regizorul Cristian Mungiu. De ziua sa, regele Mihai va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Seara se va încheia cu un concert de gală la Ateneul Român.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mădălina Ghenea, pe covorul roşu la Festivalul Internaţional de la Roma

Eugen Mihalache, candidat PP-DD: „20.000 de euro la fiecare român care se repatriază”