in

Referendumul pentru demiterea preşedintelui ţării, programat pe 29 iulie

Guvernul a decis ca referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu să fie organizat pe data de 29 iulie a.c. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că vineri, 6 iulie, şeful statului a fost suspendat din funcţie de Parlament, cu 256 de voturi „pentru”, în condiţiile în care erau necesare 217. Împotriva suspendării preşedintelui au votat 114 deputaţi şi senatori. Este pentru a doua oară când, în mandatul său de preşedinte al României, Traian Băsescu este suspendat din funcţie ca urmare a deciziei Parlamentului, prima suspendare având loc în aprilie 2007, după referendum, acesta fiind reconfirmat la conducerea ţării.

Şeful statului a fost prezent la dezbaterile din Parlament şi a intervenit de două ori. În discursul final, preşedintele a lansat un atac dur la adresa lui Victor Ponta şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, iar lui Crin Antonescu i-a lăsat o foaie pe care să-şi scrie demisia în cazul în care, în urma organizării referendumului va fi reconfirmat la conducerea ţării. În discursul susţinut în faţa celor două Camere ale Parlamentului, liderul liberal Crin Antonescu a declarat că în cazul în care Traian Băsescu nu va fi demis la referendum se va retrage definitiv din viaţa politică.

Demis mai uşor

În urma suspendării lui Traian Băsescu decisă vineri în Parlament, Crin Antonescu – preşedintele Senatului, devine preşedintele interimar al ţării. Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a anunţat că, în cazul referendumului din data de 29 iulie, campania electorală a început odată cu publicarea documentului în Monitorul Oficial, care a avut loc vineri, pe 6 iulie, urmând să se încheie pe data de 28 iulie. Votul la referendum va începe la ora 8.00 şi se va încheia la ora 20.00 şi va putea fi exercitat oriunde în ţară, fără să mai existe obligativitatea ca să fie exprimat doar într-o anumită circumscripţie electorală. Cetăţenii României îşi vor putea exercita dreptul de vot indiferent dacă se află sau nu în localitatea de domiciliu. Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat Legea referendumului prevede că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi. Guvernul va organiza alegeri prezidenţiale anticipate într-un termen maximum de 90 zile de la data referendumului, dacă populaţia se va pronunţa prin vot pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

A început campania electorală

Guvernul a stabilit ca referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu să aibă loc pe data de 29 iulie a.c.

Ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre, a confirmat că Guvernul va cheltui o sumă estimată la 95 de milioane de lei pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, banii urmând să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară. Vor fi deschise secţii de vot şi în străinătate. Votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va putea fi exercitat oriunde în ţară, fără să mai existe obligativitatea ca votul să fie exprimat doar într-o anumită circumscripţie electorală, potrivit informaţiilor transmise de premierul Victor Ponta.

El a apreciat că, din punct de vedere organizatoric, lucrurile sunt mult mai simple decât la alegerile locale. “Din punct de vedere organizatoric, cred că lucrurile sunt mult mai simple: este un singur buletin de vot, o întrebare foarte simplă la care se va răspunde cu «Da» sau «Nu». Se poate vota în toată ţara, nu mai există obligativitatea de a vota doar în circumscripţia electorală”, a spus Ponta.

Antonescu, mandat de interimat la Cotroceni

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat după suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu de către Parlament, că îşi va exercita mandatul de interimat la Cotroceni, explicând că o va face cu “responsabilitate şi discreţie”. “Pe perioada mandatului interimar, voi proceda ca orice om normal, fac deosebirea şi o voi face toată perioada între un preşedinte ales şi unul interimar”, a mai spus Antonescu. El a menţionat că, potrivit Constituţiei, preşedintele Senatului îndeplineşte atribuţiile preşedintelui României fără a fi, cu toată greutatea cuvântului, preşedintele României. “Sunt conştient de acest lucru şi voi căuta, o spun de acum, să limitez la minimum chiar folosirea prerogativelor prevăzute în Constituţie pentru interimar, pentru că, din punctul meu de vedere, până la 29 iulie, până când poporul român nu îşi va spune cuvântul, nu avem o situaţie definitivă”, a mai arătat Antonescu.

Traian Băsescu: Nu voi mai candida!

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, întrebat dacă ar mai putea candida la prezidenţiale, în cazul demiterii sale prin referendum, că “sigur” nu va mai candida vreodată la Preşedinţie şi că îşi doreşte că până la pensie să mai fie pe puntea de comandă a unei nave. “Sigur nu voi mai candida vreodată la funcţia de preşedinte al României! Dacă am avut respect pentru mine a fost pentru că nu am minţit niciodată. Poate am fost greşit informat, dar nu am minţit niciodată. De aceea consider că pot să am respect faţă de mine. Al doilea motiv este acela că eu am o meserie. Dacă aţi observat, niciodată nu am rămas cu brevetul de comandant de navă invalid. Mereu am avut grijă ca la 5 ani să-mi fac cursurile, să-mi iau atestările pentru reînnoirea brevetului. Îmi doresc ca, înainte de a atinge vârsta de pensionare, să mai fiu pe puntea de comandă a unei nave. Asta ca să vă lămuresc că nu mai vreau să fiu în politică.” Preşedintele Traian Băsescu a menţionat că dacă se va întoarce la Cotroceni după referendum, nu îi va mai da lui Victor Ponta un nou mandat de premier, chiar dacă USL va câştiga alegerile din toamnă.

PDL va organiza mitinguri de susţinere

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a anunţat că democrat-liberalii vor organiza mai multe mitinguri de susţinere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Sâmbătă, Vasile Blaga şi căţiva dintre liderii PDL au pregătit campania electorală pentru referendumul din 29 iulie. “Vor exista mai multe mitinguri. Au fost deja mitinguri spontane de susţinere a preşedintelui, iar partidul va organiza şi el asemenea manifestări”, a precizat Cristian Boureanu. El a precizat că PDL va merge în campanie nu doar pe ideea menţinerii preşedintelui Băsescu în funcţie, ci şi pe apărarea instituţiilor statului democratic. “Mergem în mod sigur alături de preşedinte. Avem pentru ce să ne batem, dincolo de numele preşedintelui, ne batem pentru apărarea democraţiei şi a statului de drept. Ce s-a întâmplat în ultimele zile este un precedent foarte periculos pentru România”, a afirmat Boureanu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fiul manelistului Guţă a picat BAC-ul. A luat nota 1 la română, 3 la matematică şi 2 la geografie

Săvoiu îl sfătuiește pe Brînză să iasă din PDL și să devină independent ”Greața de impostură și setea de demnitate”