Victor Ponta a declarat, ieri, că referendumul pentru demiterea lui Taian Băsescu va fi organizat în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale. Astfel, votul se va desfăşura într-o singură zi, pe 29 iulie, însă după un program prelungit cu trei ore. De asemenea, referendumul va fi validat cu 50% plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot.
„Referitor la legea referendumului, Guvernul a susţinut decizia preşedintelui interimar de a promulga acea lege care prevede că demiterea preşedintelui României se face cu majoritatea voturilor exprimate dacă la referendum se prezintă jumătate plus unu din totalul alegătorilor”, a declarat Victor Ponta. Premierul a spus că respectă prevederea legală în vigoare, fiind obligaţia pe care şi-a asumat-o la Bruxelles, în urma discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
„Singura modificare suplimentară pe care Guvernul o va susţine şi care a fost discutată şi cu partenerii noştri internaţionali este extinderea programului de vot de la 8.00-20.00 la 7.00 -22.00, ţinând cont că este o zi de vară şi de decizia Curţii Constituţionale care a spus că trebuie să asigurăm o prezenţă cât mai largă la vot”, a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului. El a ţinut să sublinieze că nu s-a pus în discuţie organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui în două zile, ci doar prelungirea programului în care cetăţenii pot vota.
Primul-ministru l-a acuzat pe preşedintele suspendat Traian Băsescu şi PDL- ul că se opun prelungirii programului pentru a câştiga „la masa verde” referendumul chiar dacă voinţa populară este împotriva lor. „Ei nu vor ca oamenii să vină la vot şi să-şi exprime dorinţa (…) Oricine se opune la aceste măsuri este de rea credinţă, iar tactica PDL de a-i obliga pe cetăţeni să stea acasă este aceeaşi tactică pe care folosit-o pentru a păstra la putere guvernul Boc obligându-şi parlamentarii să stea în bănci”, a comentat Ponta.
Legea referendumului, promulgată de Antonescu
Preşedintele interimar Crin Antonescu a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în forma în a trecut de Curtea Constituţională. Aceasta a decis, în urmă cu o săptămână, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.