Menu
in

Reacția lui Klaus Iohannis, după demiterea Guvernului Dăncilă: «Rezolvat! Dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat»

Președintele Klaus Iohannis a avut joi după-amiază, imediat după căderea Guvernului Dăncilă, o primă reacție: „Rezolvat!”. Șeful statului a precizat că va începe consultările cu partidele politice vineri, la ora 11:00.

„Rezolvat! Astăzi a câștigat România. Astăzi, votul românilor dat pe 26 mai la referendum a fost întru totul și pe deplin respectat”, a spus președintele, potrivit Digi24.

Șeful statului a felicitat PNL pentru moțiunea de cenzură, dar și partidele care au votat pentru demiterea guvernului.

„Este un semn de maturotate politică, pentru că orice zi cu Guvernul Dăncilă ar fi însemnat pentru România încă o zi pierdută”.

El a precizat că va convoca vineri, la ora 11:00, consultări cu partidele parlamentare pentru formarea unei majorități parlamentare noi și desemnarea unui nou premier. „Bătălia cu PSD nu s-a încheiat!”, a completat el.

Klaus Iohannis a explicat că va încerca desemnarea unui premier cât mai rapid, asta pentru că România are de rezolvat mai multe situații urgente și este nevoie de un Guvern funcțional.

”Sunt chestiuni care necesită o rezolvare urgentă. România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor și trebuie ca în cel mai scurt timp să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele Comisiei Europene. De asemenea, suntem în prag de alegeri prezidențiale și avem datoria de a le organiza cât mai bine, inclusiv pentru românii din diaspora.

Voi lua o decizie cu respectarea Constituției și având în vedere că indiferent ce opțiune voi alege va fi una pentru rezolvarea cât mai rapidă a crizei politice.

Trecerea moțiunii de cenzură este doar o etapă, dar bătălia cu PSD nu s-a terminat aici. De aceea cer românilor să vină la vot în număr cât mai mare, pentru că votul la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare este esențial pentru democrație.”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit Constituției, guvernul demis prin moțiune de cenzură rămâne în funcție cu atribuții restrânse, până în momentul învestirii unui nou Cabinet.

Variantele posibile sunt:

Formarea unui Guvern minoritar în jurul PNL, care să fie susținut în Parlament de cei care au votat moțiunea de cenzură – Pro România, ALDE, PMP, UDMR și minorități. Ludovic Orban este oficial propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru. Dacă un astfel de cabinet va fi votat în Parlament el ar putea rămâne în funcție până la alegerile parlamentare organizate la termen. Dacă guvernul nu va fi validat de Parlament, se face a doua propunere de premier care în termen de 10 zile își alcătuiește un nou cabinet și se prezintă în parlament. În cazul în care sunt respinse două guverne consecutiv în Parlament se declanșează alegeri anticipate.

Formarea unui Guvern PNL-USR, eventual cu premier de la USR sau din alianța USR-PLUS. Oficial, propunerea Alianței pentru funcția de premier este Dacian Cioloș, neoficial numele vehiculat pentru post este Dragoș Tudorache. Ambii sunt însă europarlamentari și este puțin probabil că ar renunța la mandatul de la Bruxelles pentru un scurt mandat la Palatul Victoria, înaintea alegerilor parlamentare.

 Formarea unui guvern mai larg, din care să facă parte PNL și partidele care l-au ajutat să înlăture guvernul Dăncilă, respectiv ALDE, Pro România, UDMR, PMP.

USR a anunțat că nu este interesat să intre la guvernare decât în urma alegerilor.

PNL ar putea forma un guvern de tranziție împreună cu USR și alte partide, cu scopul de a asigura guvernarea până la alegerile anticipat.

Varianta unui guvern tehnocrat pare cea puțin probabilă, PNL anunțând deja că este gata să își asume guvernarea.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version