Anunţul Ministerului Agriculturii că în România a fost descoperit lapte contaminat cu aflatoxină, fără a se menţiona sursele, a produs panică în rândul cumpărătorilor şi a afectat drastic consumul.
Deşi oficialii au anunţat că laptele afectat a fost retras din comerţ, vanzarile producătorilor locali s-au redus semnificativ.
Scandalul a pornit pe 7 martie, când ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că inspectorii sanitari au retras un lot de lapte infestat cu aflatoxină de pe piaţa din România, importat din Ungaria şi Serbia. Ministrul a mai spus atunci că s-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină, însă a refuzat să spună despre cine este vorba. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA) a dispus, săptămâna trecută, punerea sub sechestru a circa 300 de dozatoare de lapte din Bucureşti, pe consideraţii că produsul ar putea fi contaminat cu aflatoxină. Laptele provenea de la trei ferme de lângă Bucureşti.
Fermierii îşi aruncă laptele pe câmp
Nota de plată a gestionării dezastruoase în plan mediatic de către ANSVSA a scandalul aflatoxinei din lapte este piparată: vânzările au înregistrat scăderi de 45%, sunt pierderi de zeci de milioane de euro. Plouă cu acuzaţii împotriva celor care au declanşat “paranoia”! În zadar, acum, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se jură că tot laptele de pe raft este bun.
Agricultorii din România au început să-şi arunce laptele pe câmp, pentru că nu mai au cui să îl vândă. Oamenii sunt revoltaşi că nimeni nu le mai cumpără produsele, din cauza scandalului aflatoxinei depistate în lapte la un producător din România. Fermierii spun că sunt la un pas de faliment şi cer demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin şi a premierului Victor Ponta, pe care îi acuză de iresponsabilitate în declaraţii.
Fermierii acuză autorităţile din România că, din cauza faptului că nu au numit un vinovat în această situaţie, problema planează asupra tuturor producătorilor de lapte din România, iar populaţia înţelege să nu mai consume produse româneşti.
Producătorii spun că, din acest motiv, în numai o săptămână s-au importat în România peste 40 de tone de lapte, pierderile românilor ajungând la zeci de miloane de euro. Aceptia sunt indignaţi şi de anunţul premierului Victor Ponta privind renunţarea la programul „Cornul şi Laptele” în rândul şcolarilor, pe motiv că aceste produse nu mai sunt consumate. „Situaţia este de fapt un dezastru în care ne aflăm din cauza iresponsabilităţii totale a celor care ne conduc ţara. Să iasă urgent Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin, premierul Victor Ponta şi şeful ANSVA să repare ceva. Noi suntem în stare să dăm foc. Ultimul vinovat în acest moment e Victor Ponta care a ieşit ieri cu o declaraţie năucitoare, de a întrerupe programul laptele şi cornul!” , a declarat Costel Caraş, directorul Asociaţiei Crescătorilor de Vaci HolsteinRo.
Agricultorii mai spun că vor da în judecată Ministerul Agriculturii şi conducerea ANSVA pentru pagubele suferite. Totodată, îi cer lui Victor Ponta să răspundă pentru pagubele produse.