in

„Gogoşi electorale”- episodul 2012. Candidaţii promit: terenuri, vacanţe la mare şi bilete la Lady Gaga

Candidaţii la alegerile locale se întrec şi anul acesta în oferirea de bani şi bunuri în încercarea de a convinge electoratul. O caracteristică a acestei campanii este mita electorală „pe faţă”: la televizor, pe reţelele de socializare sau prin scrisori oficiale.

Cum era de aşteptat, campania pentru alegerile locale din 10 iunie 2012 nu a ieşit din registrul tipic de a le acorda alegătorilor atenţii mici sau mai mari (în funcţie de posibilităţi), foarte mulţi candidaţi simţind că programul lor politic nu este de ajuns pentru a convinge alegătorii.

În cifre oficiale, după două săptămâni de campanie electorală situaţia se prezintă în următorul fel: peste 180 de infracţiuni, cele mai multe pentru oferirea de bani sau bunuri, 270 de amenzi în valoare de 100.000 de lei şi peste 1100 de incidente, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor. Laitmotiv al oricărei campanii, mita electorală a luat forme deja arhi- cunoscute şi în acest an: bani, alimente (făină, ulei, zahăr, dulciuri), băuturi alcoolice, mici. Câţiva candidaţi au fost mai inventivi şi au recurs la soluţii inedite, precum pensii, medicamente, ochelari, bilete de autobuz. Alţii, mai înstăriţi, au organizat concursuri şi tombole pentru alegători la care premiile au constat în terenuri, IPad-uri, I-Phone-uri, vacanţe la mare.

„Pensii municipale” de 200 de lei

O premieră a promisiunilor electorale a venit din partea candidaţilor USL la primăria Ploieşti şi la conducerea consiliului judeţean Prahova. Astfel, la doar câteva zile de la startul campaniei, locuitorii din Ploieşti au primit de la actualul şef al CJ Prahova, Mircea Cosma, şi de la candidatul la primărie, Iulian Bădescu, o scrisoare prin care erau anunţaţi că, de la anul, vor beneficia de o „pensie municipală” de 200 de lei pe lună.

Târgovişte: Opt tone de mită electorală

În Târgovişte, poliţiştii au găsit, într-un depozit, nu mai puţin de opt tone de alimente. Printre ele, câteva sute de pungi cu inscripţia PDL, de unde şi suspiciunea că alimentele urmau să ajungă, sub formă de mită electorală, la votanţi.

Tombolă cu terenuri de 10.000 de euro

Unui candidat la Primăria Iaşi i-a venit o altă idee: o tombolă cu premii sub formă de terenuri. Candidatul Partidului Social Democrat al Muncitorilor (PSDM), Sorin Bălănescu, pune la bătaie două terenuri, fiecare în valoare de 10.000 de euro. Tragerea la sorţi se va face după alegeri, pe 12 iunie.

Vacanţe la mare şi bilete la Lady Gaga

Tot la concurs cu premii s-a gândit şi candidatul USL la primăria sectorului 3, Robert Negoiţă. Tombola, anunţată pe pagina de Facebook, are premii precum IPad-uri, IPhone-uri, excursie la mare, cupoane pentru combustibil, vouchere pentru cumpărături, bilete la concertul Lady Gaga. Singurele persoane care participa sunt cele peste 18 ani, cu domiciliul în Bucureşti, sectorul 3. Adică exact sectorul în care candidează Robert Negoiţă.

„Uite casa, nu e casa” – marca Dan Diaconescu

Un episod relevant pentru cât de departe pot merge politicienii în disperarea de a pune mâna pe voturi vine de la Dan Diaconescu şi al său partid – Partidul Poporului Dan Diaconescu (PP-DD). Cu puţin timp înainte de începerea campaniei, Dan Diaconescu a creat o adevărată isterie prin intermediul televiziunii OTV, pe care o patronează. Acesta a depăşit orice aşteptări şi le-a promis alegătorilor că le va da case dacă alegerile pentru Primăria Bucureşti vor fi câştigate de PP-DD. Singurul lucru mai îngrijorător decât promisiunea în sine este faptul că sute de bucureşteni l-au crezut pe Dan Diaconescu şi s-au înscris pe listele cu persoanele care ar urma să primească o casă dacă Partidul Poporului ar câştiga Primăria Bucureşti.

Mita electorală, pedepsită cu închisoarea

Articolul 109, aliniatul 1, din Legea nr. 67/2004, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, stipulează că astfel de acţiuni, de genul bani sau bunuri contra voturi”, sunt pedepsite închisoare: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”. Poliţia şi reprezentanţii Biroului Electoral Central îi sfătuiesc pe cetăţenii care sunt martori sau au informaţii despre o posibilă mită electorală să anunţe organele de ordine şi să facă o plângere.

Topul celor mai fanteziste promisiuni electorale de la alegerile locale

În mod cert, dacă s-ar pune bazele unui concurs internaţional de promisiuni electorale, candidaţii din România s-ar situa pe locuri fruntaşe.

• Pomi fructiferi lângă fiecare staţie de tramvai pentru ca cetăţenii să aibă ce mânca. Pepeni plantaţi în Ferentari – Edu Adrian (Partidului România Europeană) – candidat Primaria Sector 5, Bucureşti „M-am gândit să candidez la Primăria Sectorului 5. Pe mine nu mă interesează reabilitarea termică a blocurilor şi infrastructura. Foamea este principala problemă a oamenilor şi a ţiganilor care locuiesc în Sectorul 5. Să ţineţi minte: Ceauşescu a păţit ce a păţit fiindca românilor le era foame. Eu am nişte proiecte cât se poate de originale. Dacă voi câştiga funcţia de primar, promit să plantez lângă fiecare staţie de tramvai pomi fructiferi – pruni, meri, peri – pentru ca cetăţenii să aibă ce mânca. Pe maidanele din Ferentari se pot planta pepeni. Cât despre mine, dacă o să câştig primăria, o să-mi cumpar un BMW. Doamne ajută!”

• Să se renunţe la mături când se face curat în Bucureşti, pentru că mătura plimbă praful din stânga în dreapta. Să se achiziţioneze aspiratoare în schimb – Silviu Prigoană (Partidul Democrat Liberal) – candidat Primăria Capitalei

• Scutiri de taxe şi impozite pe clădire pentru cei care îşi vor construi case identice cu unele demolate, care au aparţinut unor demnitari ai statului – Silviu Prigoană (Partidul Democrat Liberal) – candidat Primăria Capitalei

• Fiecare firmă din Cluj-Napoca să angajeze câte o persoană. Astfel, fiind 21.500 de firme în Cluj, vor fi create fix 21.500 de locuri de muncă – Mircia Giurgiu, candidat independent la Primaria Cluj – Napoca

• Se vor construi câte zece biserici în fiecare sector din Bucureşti – Gigi Becali, candidat la Primăria Bucureşti.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Actorul Şerban Ionescu va fi tratat la o clinică din Germania

Cutremur/ Primul autocar cu femei și copii a plecat înspre România