Menu
in

Pui colorați și carne injectată, dezvăluiri șocante despre alimentele din magazinele românești

A cumpărat un pui din cei mai scumpi, crescut în libertate, hrănit natural, bio, cu carnea galbenă, cu ambalaj foarte promițător… Când l-a spălat, s-a dus culoarea. Iată ce a scris pe Facebook o consumatoare din România: «Ma mananca degetele de nervi, nu pot sa nu scriu. Azi am ras isteric. De ce? Pentru ca unii umbla cu cioara vopsita sau…puiul vopsit, cum vreti sa spuneti. Si inca pe bani buni, pe banii prostilor ca mine.

Eu impacata ca mananc sanatos, ma duc si cumpar Puiul Fericit. Dau 40 lei pe el cu gandul ca na, scrie ca e crescut natural si ca :” are chiar culoarea puiului de altadata, crescut ca la curte”. De dimineata pun o pulpa la saramura pentru 2 ore (o cana cu apa si 2 lingurite de sare, nimic altceva). Cand sa-l scot ca sa-l gatesc, surprizaaa! 😲Puiul s-a decolorat. Nu mai este “galben ca cel de curte” ci in pete ca dalmatianul.

Ei si ma intreb cum li se permite acestor impostori sa minta cu atata nonsalanta 🤔» a scris Catalina Anghel pe pagina ei.

În multe cazuri, pentru carnea proaspătă nu este indicată proveniența și nici substanțele cu care este tratată.

Presedintele Federatiei Romalimenta, Sorin Minea, vorbește despre injectarea cărnii vândute drept proaspătă.

„Potrivit legii, sub denumirea de carne proaspata nu poate fi vanduta decat carnea refrigerata sau congelata in care nu exista niciun alt amestec.

Eu nu spun ca nu exista idioti care baga ceva si in carnea proaspata. Dar legislatia o interzice. Orice bucata de carne care are un aditiv de orice fel – inclusiv sare sau sos de marinare, sa spunem – trebuie vanduta sub denumirea de carne ‘preparata’ sau de ‘preparat din carne’.

Produsul din galantar pe eticheta caruia scrie doar ‘carne; n-ar trebui sa contina – repet, teoretic – nimic altceva. Daca respectiva carne este maturata, ar trebuie sa scrie. Daca este condimentata, ar trebui sa scrie.

Ca sunt oameni care injecteaza carne si dupa aceea sustin ca ea e proaspata… e problema lor! E o chestiune care se sanctioneaza contraventional, in Romania.

Stiu si eu producatori care-si injecteaza carnea si o vand ca atare. Si din pacate, nimeni nu le face nimic”, a declarat pentru Ziare.com Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Iată ce spune si presedintele Asociatiei InfoCons, Sorin Mierlea, citat de ziare.com:

„Inainte de toate, ar trebui sa stim de unde provine aceasta carne. Indiferent daca e din Romania, din Brazilia, din Statele Unite… nu conteaza. Consumatorul are dreptul sa stie. Apoi, normal ar fi ca pe eticheta sa fie trecut si numele producatorului, astfel incat fiecare sa stie impotriva cui sa se indrepte atunci cand produsul nu e conform cu asteptarile…

Apoi, in cazul carnii – ca si in cazul altor produse prezentate drept proaspete – e important sa cunoastem lista ingredientelor. V-ati putea intreba despre ce ingrediente vorbim, in cazul unei bucati de carne proaspata? Ei bine, de multe ori produsele pe care le consideram noi proaspete au adaos de sare sau de E-uri cu rol de conservant. Acestea se folosesc pentru a prelungi termenul de valabilitate al carnii si pentru a o face sa arate mai bine. Si normal ar fi ca un consumator sa cunoasca toate acestea lucruri.

Si la fel de important ar fi sa cunoastem si conditiile de depozitare a carnii. Daca ea trebuie tinuta la temperaturi cuprinse intre 3 si 5 grade Celsius, sa spunem, consumatorul ar trebui sa o stie. Ca sa n-o mai urce in autobuz pe caldura si s-o mai plimbe pe la vecini pana se strica…

Nu in ultimul rand, in cazul in care animalul de la care provine carnea a fost hranit cu cereale sau alte plante modificate genetic, consumatorul ar trebui sa poata afla asta de pe eticheta”, a explicat pentru Ziare.com Sorin Mierlea.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4.5]
Exit mobile version