Acesta a explicat că iniţiativa sa este „o recompensă mică pentru serviciile pe care clericii le asigură în comunitate şi o recunoaştere a rolului social al bisericii”. Social-democratul îşi motivează iniţiativa prin faptul că, în prezent, statul asigură în medie între 60 şi 80 la sută din veniturile unui preot, iar clericii din mediul rural sau cei din parohiile foarte sărace, unde oamenii nu îşi permit să plătească bani la biserică, nu beneficiază de venituri suplimentare de la enoriaşi.
Deputatul PSD susţine că nu a realizat, până în momentul de faţă, o estimare a impactului bugetar pe care iniţiva sa ar putea să îl aibă, dar că atunci când vine vorba despre lucrurile bisericeşti preţul nu contează.
„Cred că atunci când vorbim de sprijinirea Bisericii impactul bugetar nu este foarte important”, a declarat Sava. „Este un preţ foate mic raportat la serviciile pe care personalul clerical le oferă pentru comunitate”, a continuat el.
„În România sunt peste 400 de aşezăminte social-filantropice”, ne-a explicat deputatul PSD spunând că astfel de aşezăminte sunt foarte importante pentru societatea din România având în vedere faptul că „oferă consiliere şi sprijin copiilor, bătrânilor, victimelor traficului de persoane şi violenţei de familie”. „Este o recunoaştere a rolului social pe care îl are Biserica”, susţine iniţiatorul proiectului de lege. „Vorbim aici de nişte oameni care oferă un sprijin necondiţionat şi care se implică în viaţa oamenilor din primele momente ale vieţii până în ultimele momente ale vieţii. Mai ales în vremurile grele reprezintă adevăratul sprijin”, ne spune Sava.
„Aceşti oameni care fac parte din cler duc o viaţă plină de sacrificii”, susţine deputatul.
În pofida afirmaţiilor deputatului, conform rapoartelor de activitate ale BOR, în 2009 şi 2010, Biserica Ortodoxă a cheltuit pentru „activitatea social-filantropică” doar 5% din totalul subvenţiile bugetare primite.
Asociaţia Secular-Umanistă din România susţine că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (ASUR), statul plăteşte salarii, impozite, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale pentru aproximativ 56.000 de reprezentanţi ai cultelor (aproximativ 17.000 de preoţi, 19.000 aparţinând „personalului neclerical”, 10.000 de profesori de religie şi 10.000 de călugări), un număr mai mare decât cel al medicilor din România. Fondurile bugetare alocate anual în beneficiul preoţilor şi a celorlalţi reprezentanţi ai bisericilor sunt de circa 800 milioane de lei (excluzând fondurile pentru construcţii de biserici).
Controverse în Parlament
„Suntem în faţa unui proiect de lege stupefiant, scandalos. Domnul deputat Sava, dintre toate categoriile de bugetari, pe cine doreşte să sprijine? Pe profesori, pe medici, pe militari? Nu, domnul Sava deplânge soarta preoţilor care, deşi angajaţi ai unor organizaţii private, primesc «ajutor la salarizare» din partea statului şi nenumărate alte beneficii, iar acum, în prag de alegeri vrea să le dea şi mai mult – o scutire de impozite!” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România. An de an, sute de milioane de lei din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale, sunt deturnate de la nevoile reale ale ţării spre biserici, cu toate că dispun de o avere estimată la peste 3 miliarde de euro şi obţin profituri consistente din activităţile economice desfăşurate; beneficiază de scutiri extensive de taxe şi impozite şi de monopol în domeniul comercializării obiectelor de cult; încasează importante sume de bani fără a emite documente fiscale, iar nenumărate biserici şi mânăstiri nu-şi achită minimul de datorii fiscale către stat.