in

Proteste de amploare în Valea Jiului. O mie de mineri s-au blocat în subteran

Peste 1.000 de ortaci de la cele trei mine din Valea Jiului (Petrila, Paroşeni şi Uricani), incluse în programul guvernamental de închidere până în 2018, au întrerupt lucru şi protestează faţă de faptul că huila pe care o extrag din exploatările miniere este refuzată la achiziţie de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), singurul loc unde minele din Valea Jiului livrează cărbunele.

Protestele minerilor au început în dimineaţa zilei de ieri, când cei 200 de angajaţi intraţi în subteranele minei Paroşeni, în schimbul unu, au refuzat să iasă din mină. Nemulţumirea oamenilor a fost legată de neînţelegerile dintre conducerea Complexului Energetic Hunedoara şi conducerea Societăţii Naţionale de închidere a Minelor din Valea Jiului: în timp ce pentru huila din minele neviabile CEH oferă 43 de lei pe gigacalorie, administratorii minelor vor păstrarea preţului de 69 de lei pe gigacalorie.

Mai mult, în afara disputelor legate de preţ, minerilor li s-a spus că CEH nu mai poate primi huila, pentru că nu are unde să o depoziteze: atât termocentrala din Paroşeni, cât şi cea din Mintia, ambele intrate în CEH, au silozurile pline. Astfel, de luni, CEH a refuzat să mai preia cărbunele scos la suprafaţă de angajaţii din minele neviabile. Minele au rămas cu cărbunele nelivrat, iar angajaţii lor se tem că dacă nu mai au unde să dea cărbunele extras vor rămâne fără locuri de muncă în scurt timp. Circa 2.400 de oameni mai lucrează în exploatările din Paroşeni, Petrila şi Uricani.

Reprezentanţii Guvernului, aşteptaţi în Valea Jiului

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara le-a propus minerilor să preia cărbunele în custodie, dar fără să stipuleze în contract cantitatea de huilă şi preţul de achiziţie. Minerii însă au refuzat oferta şi râmân în mină. „Vor rămâne până vom primi garanţia că ni se preia cărbunele. Deocamdată viaţa lor nu este în pericol, le-am asigurat hrană, apă, le asigurăm şi medicamentaţie celor care au nevoie”, a declarat Laszlo Tomokos, preşedintele Sindicatului Huila.

Totodată, minerii cer ca premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, VarujanVosganian, să vină în Valea Jiului, la discuţii, pentru a se asigura că aceştia cunosc problemele pe care le au ortacii. Premierul Victor Ponta a comentat situaţia ortacilor blocaţi în subteran. „Ceea ce e omeneşte posibil vreau să facem pentru aceşti oameni. Minuni însă nu o să putem face. Cele trei mine sunt în programul de închidere”, a spus primul ministru.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alexandra Dinu şi iubitul italian îşi petrec vacanţa în România

Agențiile de turism nu scumpesc prețurile pentru litoral