Politicienii vor să se implice în cazul dramelor trăite de copii lăsaţi acasă, în România, de părinţii plecaţi peste hotare la muncă. În acest sens, la Camera Deputaţilor a fost depusă o propunere legislativă pentru iniţierea „Legii privind protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi temporar în străinătate”.
Printre iniţiatori se numără şi deputatul PDL de Focşani, Răzvan Mustea Şerban. Acesta consideră că despărţirea copiilor de părinţi reprezintă un factor de risc, împingîndu-i pe cei mici în depresii sau tulburări de comportament, de genul infracţionalităţii juvenile, consum de droguri şi alcool, prostituţie şi chiar abandon şcolar.
„Numărul copiilor afectaţi de fenomenul migraţiei a depăşit ordinul sutelor de mii, o treime rămînînd fără ambii părinţi plecaţi la muncă în Occident. A ajuns să fie un fenomen social de mare amploare cu repercusiuni grave asupra copiilor abandonaţi acasă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, susţinut şi de Răzvan Mustea şerban. Parlamentarii sînt de părere că fenomenul copiilor uitaţi în Romania este deosebit de important pentru evoluţia societăţii romaneşti şi că „amploarea fenomenului necesită o atenţie specială şi o reglementare specifică”, după cum spun iniţiatorii.
Amenzi pentru părinţii care îşi lasă de izbelişte copiii
Practic, prin „Legea privind protecţia copiilor uitaţi de părinţi”, parlamentarii doresc să dea o mai mare responsabilitate consiliilor locale, asistenţilor sociali din Primării, a Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, dar şi a altor instituţii care au contact direct cu minorii prin stabilirea unor obligaţii clare sub sancţiuni corespunzătoare „menite să asigure o protecţie efectivă a copiilor neglijaţi de proprii părinţi”. Parlamentarii solicită procedură de urgenţă pentru această iniţiativă legislativă. Proiectul de lege prevede că „părinţii care intenţionează să plece la muncă în străinătate sunt obligaţi să găsească copilului un mediu familial care să întrunească condiţiile prevăzute de lege”, după cum se arată în iniţiativă. Autorităţile doresc ca părinţii care vor să plece la muncă peste hotare să depună dosare şi instituţiile abilitate (Serviciul Public Local de Asistenţă Socială, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) să fie obligate ca în termen de 30 de zile să verifice cazul copilului sau al micuţilor rămaşi în urmă în ţară.
Politicienii vor să interzică părinţilor să mai plece dacă nu găsesc un mediu propice pentru copiii lor.
„Părinţii care nu îndeplinesc condiţiile nu au voie să părăsească domiciliul din ţară”, propun iniţiatorii. În cazul în care părinţii găsesc un cămin pentru copiii rămaşi acasă, SPLAS sau DGASPC ar trebui să întocmească lunar rapoarte de evaluare, iar pentru a avea grijă de sănătatea mentală a puştilor se doreşte ca în grădiniţe şi şcoli să fie psihologi care să le acorde ajutor de specialitate.
Iniţiatorii legii copiilor părăsiţi propun şi sancţiuni pentru părinţi, între 2.500 şi 10.000 lei, dar şi pentru autorităţile care nu dau dovadă de înţelegere faţă de cazurile copiilor abandonaţi de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Oficial, 80.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. În realitate, numărul este mult mai mare.
Deputaţii şi-au dat un răgaz de două săptămâni pentru se pune de acord în privinţa tuturor articolelor, după care vor vota. În Parlament sunt două acte normative pe acelaşi subiect.