in

Profesor italian: «Trimiteţi doctori pe care îi pregătiţi şi pentru care Italia nu plăteşte, ca şi cum ai transfera bani din România în Italia»

Pentru pregătirea medicilor care au plecat din ţară statul a cheltuit trei miliarde şi jumătate de lei – adică aproape jumătate din bugetul Sănătăţii pe 2016. Pierderea este calculată doar începând din 2007 şi nu ia în considerare costurile rezidenţiatului, ci doar facultatea. Pregătirea unui absolvent român de studii medicale costă statul român aproape 81.000 de lei.

Datele vin chiar de la ministrul Sănătăţii care a aratăt că din anul integrării în UE, 43.000 de specialişti le-au cerut autorităţilor documentele necesare pentru a pleca să profeseze în străinătate. Aşa se face că acum România mai are doar jumătate din medicii de care are nevoie, şi an de an, dacă 3.000 de medici intră în sistem, 3.500 ies.

Un sondaj al Colegiului Medicilor a aflat că trei sferturi dintre studenţii la medicină au început facultatea cu gândul de a profesa în străinătate. Exodul poate fi oprit doar cu o strategie clară, crede ministrul. O strategie care să-i motiveze pe medici să rămână şi să-i formeze încontinuu într-un sistem mai transparent şi mai competitiv.

„Spitalele se confruntă cu deficit major de personal, localități întregi nu au medic de familie. Motivarea personalului medical de a practica în România se referă la aplicarea unor politici de salarizare bazate pe rezultate, acord de facilități pentru exercitarea profesiei în zone izolate, de stimulente financiare”, spune Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

S-a făcut în acest an un pas către o salarizare mai decentă a medicilor şi acum se face un altul către spitale mai decente. Ministerul Sănăţii a semnat un acord de 1,5 milioane de euro cu Banca Europeană de Investiţii pentru consiliere tehnică la construcţia a trei spitale regionale. Proiectele vor fi dezvoltate la Iaşi, la Cluj-Napoca şi Craiova şi vor beneficia de finanţare europeană.

Vlad Voiculescu recunoaşte că în ţara noastră condiţiile de muncă sunt, în cele mai multe cazuri proaste, lipsesc echipamente din spitale, iar medicii au posibilităţi reduse pentru dezvoltarea personală.

„Acum discutăm despre ce investiţii oferă România, gratis, pentru Uniunea Europeană sau cel puţin mai multor ţări din UE. Am văzut cifrele care arată câţi români nu au acces la sistemul de sănătate. Asta nu se întâmplă pentru că nu se cheltuie banii pentru training-uri medicale, pentru că se cheltuie, dar mulţi oameni pur şi simplu obţin diploma şi vin în ţara mea sau în Marea Britanie să profeseze acolo. O întrebare foarte delicată este: încă vreţi să plătiţi pentru îngrijirea mea medicală în Italia? Sunt recunoscător, dar asta vrea România? Dacă simţiţi că asta nu e o idee fantastică, atunci trebuie să faceţi ceva. E ca şi cum ai transfera bani, nu din Italia în România, ci din România în Italia sau în Marea Britanie pentru că trimiteţi doctori pe care îi pregătiţi şi pentru care Italia şi Marea Britanie nu plătesc”, a spus profesor Luca Brusati, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

ISMU: crește numărul străinilor din Italia. Românii reprezintă 22,9% din total

Fraților, cu Iohannis am înfrânt! Pe 11 decembrie ce facem?