Prinţul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, este unul dintre cei mai mari admiratori ai plaiurilor mioritice. Acesta a recunoscut că Transilvania este locul de care s-a îndrăgostit iremediabil, în special datorită peisajelor şi a produselor tradiţionale din această zonă. De aceea, prinţul de Wales deţine în ţara noastră nu mai puţin de opt proprietăţi, fiind foarte posibil ca vara aceasta să o achiziţioneze pe a noua.
Prinţul Charles (62 de ani), moştenitorul coroanei britanice, e fascinat de peisajele sălbatice româneşti şi ori de câte ori merge în ţară îşi mai cumpără câte o căsuţă sau vreun conac, într-un sat izolat de lume. Astfel, prinţul britanic a ajuns să deţină opt proprietăţi risipite prin toată România. Patru dintre proprietăţile Prinţului Charles se află în Maramureş, la Breb, două în Covasna, la Valea Zălanului, una la Viscri, în judeţul Braşov şi una la Mălâncrav, în judeţul Sibiu. Totul a început în 1998, după prima sa vizită în Transilvania, iar de atunci a cumpărat câte o casă la fiecare vizită în ţara noastră.
Fermecat de ţinuturile fabuloase ale Transilvaniei, de oamenii din zonă, de casele vechi săseşti şi de locurile de poveste, prinţul Charles poate fi văzut în gospodăria unui ţăran sau plimbându-se prin satele uitate, parcă, de vreme: Viscri, Micloşoara, Valea Zălanului, Mălâncrav sau Saschiz. Pasionat de bucătăria tradiţională din aceste zone, prinţul a descoperit şi o delicatesă de pe Valea Barcăului, unde însă nu a ajuns până acum: o miere specială care a fost extrem de apreciată şi la Paris.
Produse bio şi turism rural
Moştenitorul tronului Marii Britanii, şi-a programat anul acesta, în luna iunie, o nouă vizită în România, ocazie cu care va vizita, în premieră, şi judeţul Sălaj. Prinţul Charles va merge pe Valea Barcăului, atras de produsele tradiţionale din zonă. Este vorba despre mierea ecologică, în diferite combinaţii (cu scorţişoară, ardei iute, cafea sau chiar cu hribi uscaţi) şi fructele uscate. Mierea de pe Valea Barcăului va fi promovată la un important târg din Londra, unde producătorii locali au programate întâlniri cu vedete britanice. De asemenea, mierea din Sălaj va fi dusă şi pe mesele arabilor din Dubai.
Fundaţia „Mihai Eminescu”, pe care Prinţul de Wales o patronează, deţine fostul conac Apafy din Mălâncrav, judeţul Sibiu, unde se produce suc de mere natural, rezultat din livada de meri întinsă pe 108 hectare şi aflată în proprietatea fundaţiei. în Saschiz, judeţul Mureş, prinţul a investit într-un centru de procesare a produselor ecologice. Casa din Viscri a prinţului Charles se află şi în circuitul de turism rural şi cultural, care se adresează, în special, turiştilor britanici. Preţurile variază de la 279 de lire sterline (315 euro), pentru un weekend de 3 nopţi, până la 1.199 de lire sterline (1.355 euro) pentru o vacanţă de două săptămâni.
Deţine opt proprietăţi
La prima lui vizită în România, în 1993, Prinţului Charles i-au căzut ochii pe conacul Apafi, din localitatea sibiană Mălâncrav. Pentru că imobilul era în proprietatea statului, nu l-a putut cumpăra. După ce conacul a fost revendicat de comunitatea luterană, prinţul a reuşit, în 2002, să-l cumpere cu 5.000 de lire sterline. De asemenea, deţine patru proprietăţi în Maramureş. Arată ca nişte cocioabe părăsite, n-au curent electric şi mobilierul e cât se poate de simplu: un pat din scânduri, o sobă şi o masă. Asta nu l-a împiedicat pe Prinţul Charles să-şi cumpere, în 2003, în localitatea maramureşeană Breb, patru case construite în stil tradiţional.
În satul braşovean Viscri, prinţul şi-a achiziţionat, în 2006, o căsuţă veche. Fostă proprietate a unei familii de saşi, locuinţa a fost construită în 1758. Pentru ea, Charles a scos din buzunar 15.000 de euro Charles mai deţine două proprietăţi în satul Valea Zălanului, Covasna, potrivit primarului din localitate. Una e o casă de veche de 100 de ani, pe care prinţul a renovat-o complet. în apropiere se află şi o căsuţă pentru oaspeţi, care îi aparţine tot prinţului.