Unele staţii au afişat preţul de 5,99 lei la sortimentul cel mai scump de benzină, evitând să expună preţul de 6 lei, acesta fiind considerat un prag psihologic. Ultima majorare a avut loc pe 1 martie, când carburantţii au fost scumpiţi cu până la 8 bani pe litru, ca urmare a creşterii accizelor, după eliminarea din Codul Fiscal a unei facilităţi pentru promovarea utilizării biocarburanţilor.
Înainte de această creştere au avut loc alte două scumpiri, cu până la 9, respectiv 6 bani pe litru, operate succesiv de toate marile companii petroliere de pe piaţă la sfârşitul lunii februarie. De la începutul anului carburantţii s-au scumpit de 6 ori, iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%. În 2010 companiile de profil care activează în România au majorat preţul motorinei în medie cu 24%, iar pe cel al benzinei cu 20%, potrivit datelor INS.În acest moment, în Europa avem printre cele mai mici preţuri la carburanţi, însă raportate la puterea de cumpărare a unui salariu mediu scumpirile de la noi sunt foarte mari.
Ne aşteaptă noi scumpiri la pompă
Din păcate, scumpirile nu se vor opri aici, pentru că preţul carburanţilor de acum reflectă cotaţia barilului de acum 30-45 de zile, cât durează un ciclu de rafinare, iar de atunci preţul petrolului, care era de 100 de dolari pe baril, a continuat să crească. Aceasta pe fondul conflictelor din ţările arabe, care au început în Tunisia şi Egipt, s-au manifestat puternic în Libia, iar investitorii se tem că vor afecta şi Arabia Saudită, principalul producător mondial de ţiţei. La finele lunii februarie, cotaţia Brent a atins chiar 119 dolari, nivel-record în ultimele 29 de luni, după ce Libia şi-a redus livrările de petrol cu 25%.
„Ceea ce acum companiile petroliere nu prea îndrăznesc să facă, adică să treacă de pragul de 6 lei pe litrul de benzină, vor face cu siguranţă dacă barilul de petrol va urca din nou spre 150 de dolari şi chiar mai mult decât atât: se vor duce spre 7 lei”, spun analiştii.
Boc: Scumpirile, efect prost al cedării rezervelor de petrol ale ţării
„Cum să comentez ? Prost, pentru că asta înseamnă să nu ai sub control rezervele petroliere ale ţării şi să închei contract cu Petrom aşa cum a încheiat altcineva în 2004, nu vreau acum să fac atacuri politice. Asta înseamnă să cedezi rezervele petroliere ale ţării, asta înseamnă să stabileşti printr-un contract până în 2014 că nu poţi să intervii pe redevenţe, asta înseamnă să faci contracte în defavoarea statului, ca acum să utilizezi doar mijloace colaterale de control prin ANAF sau Consiliul Concurenţei, pentru a verifica dacă aceste lucruri au o susţinere reală sau nu. Evident că voi continua analizele împreuna cu Consiliul Concurenţei şi ANAF”, a spus Boc.