Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi au fost măturate de ape. Ploile foarte abundente din ultimele zile au provocat probleme în tot sudul țării, în judeţele Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt.
Bilanţul este sumbru: şase morţi, drumuri blocate şi gospodării afectate. Sute de persoane au fost nevoite să fugă, în prima zi de Paști, din calea apelor. Oamenii se plâng de lipsa de ajutor din partea autorităților.
86 de sate şi comune au fost inundate şi 248 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, 19-20 aprilie, în judeţele aflate sub avertizări de inundații, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.
Angajaţii MAI au intervenit în 176 situaţii de urgenţă în judeţele afectate de inundaţii. Oprea a mai precizat că 188 de acţiuni ale angajaţilor MAI au vizat evacuarea apei din locuinţe şi gospodării, 14 – consolidarea unor diguri de apărare şi patru – alimentarea cu peste 3.200 de litri de apă potabilă.
Teleormanul, sub asediul apei
În Teleorman, apele au lovit cel mai puternic, începând cu noaptea de Înviere, dar şi în primele două zile de Paşte. Localnicii din 12 sate au fugit de inundaţii, lăsând în urmă peste 300 de gospodării, iar alţi 60 de teleormăneni au rămas izolaţi, după ce au refuzat să-şi părăsească casele. Scenariul este aproape identic cu cel din 2005, când aceleaşi trei râuri, Câinelui, Vedea şi Teleorman, au ieşit din matcă şi au pus sute de case la pământ.
De asemenea sute de case au fost inundate în judeţul Olt, iar echipele de intervenţie au evacuat mai multe persoane din calea apelor, după ce râurile umflate au pătruns în gospodăriile oamenilor. În total, sute de gospodării au fost distruse de ape, iar autorităţile au trimis în oraşul Potcoava şi comuna Icoana un autocamion încărcat cu 1.500 de litri de apă, după ce fântânile au fost inundate.
Localitatea Potcoava a fost inundată pentru a treia oară în luna aprilie. Oamenii sunt disperaţi şi nu au unde să se mai plângă. De la primărie li se spune că nu sunt bani pentru îndigiuri. Din cauza apelor care s-au revărsat mulţi locuitori nu au mai ajuns nici la biserică de Înviere. “Este ploaie de la Dumnezeu. Apă multă, s-a strâns, canalele nu sunt desfundate, podişuri nu avem, iarbă nu este”, s-a plâns un cetăţean.
Probleme sunt şi în judeţul Prahova, unde mai multe gospodării, beciuri şi subsoluri ale unor case au fost inundate. Pompierii au intervenit pentru scoaterea apei din zonele afectate cu motopompe, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova (ISU Prahova). Localitatea cea mai afectată de inundaţii este satul Tătărani, din comuna Bărcăneşti, situată la câţiva kilometri de Ploieşti, la ieşirea spre Bucureşti.
Şase oameni au pierit
După ce a plouat torenţial zile la rând, doi buzoieni au dispărut în apele învolburate ale râurilor. Aceştia s-au urcat pe o plută improvizată cu care traversau râul Buzău, dar aceasta s-a răsturnat, iar bărbaţii de 31 şi de 39 de ani au dispărut sub apă.
Un copil a murit înecat în râul Teleorman. Dan Bârcă, un copil în vârstă de 13 ani din satul argeşean Miroşi, a dispărut chiar în prima zi de Paşti în râul Teleorman. Copilul se întorcea de la fotbal împreună cu doi prieteni, atunci când a ales o scurtătură pentru a ajunge acasă. Cei trei au traversat un pod din lemn, dar râul umflat acoperise total puntea. Cei doi prieteni au reuşit să traverseze podeţul, însă copilul a căzut în râu. Un localnic a găsit trupul copilului la un kilometru de locul în care căzuse în apă.
O altă victimă a inundaţiilor este un bărbat din Prahova, în vârstă de 39 de ani. Acesta a murit înecat în ziua de Paşti după ce a căzut de pe un pod în apele râului Bucovel. În momentul accidentului, bărbatul era însoţit de fiul său în vârstă de cinci ani, cel care a povestit ce s-a întâmplat cu tatăl său, după ce a ajuns la o Unitate Militară.
Un bătrân de 80 de ani din Poboru, judeţul Olt, a fost găsit mort, în timp ce un cioban din Teleorman a avut aceeaşi soartă.
Ponta, cu barca prin Teleorman
A şasea zi după avertizările de inundaţii au apărut în mijlocul oamenilor şi autorităţile. Vicepremierul Liviu Dragnea a fost luat la rost chiar în judeţul Teleorman, al cărui preşedinte de Consiliu Judeţean a fost timp de trei mandate. Oamenii s-au plâns că nimeni nu s-a interesat de soarta lor de când au început ploile. Premierul a părut şi el îngrijorat de situaţie luni, 21 aprilie, deşi codurile de inundaţii erau date de miercuri, 16 aprilie.
La Bucureşti, premierul Victor Ponta s-a dus la ministerul de Interne să le mulţumească celor care au acţionat în zonele inundate. Şeful Guvernului vrea ca Centrul de comandă să funcţioneze şi în absenţa sa.
„Când toţi ceilalţi eram cu familiile acasă, ei au stat în apă, au stat pe străzi. Îmi doresc ca sistemul pe care l-am tot întărit să funcţioneze automat în situaţii de acest gen fără să fie nevoie de prim-ministru, de vice prim-ministru”, a spus Victor Ponta.
Marţi, 22 aprilie, premierul a mers în judeţul Teleorman, prin comunele afectate de inundaţii. Cu cizme de cauciuc, el a mărşăluit prin ape, alături de alţi oficiali, încercând să diaogheze cu localnicii.
„Staţi o secundă, să văd şi eu cum arată lucrurile”, a încercat el să-şi facă loc. „Cum a fost aici de Paşte?”, i-a întrebat apoi pe jandarmi.
El a intrat apoi prin casele oamenilor, înconjurat de camerele de vederi ale televiziunilor, pentru a vedea pagubele cu proprii ochi. „Dacă nu facem dig, tot aşa o să aveţi. Bine, ne vedem în august să vorbim”, le-a spus premierul localnicilor.
Pentru deplasări, Ponta a folosit apoi o barcă, la care trăgeau la rame doi angajaţi ai ISU. Primele atenţionări ale hidrologilor, de cod galben de inundaţii, au fost emise pe 16 aprilie, la prânz. Iniţial, au fost vizate râurile din sud vestul ţării. Două zile mai târziu, avertizările au fost extinse pentru cursurile de apă din Oltenia şi Muntenia.