El a explicat că organizarea alegerilor prezidenţiale în acelaşi timp cu cele europarlamentare ar asigura o campanie electorală de doar 1-2 luni şi ar evita situaţia în care România s-ar afla în perioadă electorală pe parcursul unui an întreg.
Oficial, USL invocă economia la buget prin comasarea cu europarlamentarele şi campania electorală 2 în 1. în realitate, interesele partidelor ţin de poziţionarea candidaţilor în opţiunile electoratului şi de eliminarea concurenţei. Alegerile prezidenţiale ar trebui organizate la sfârşitul anului viitor, mandatul şefului statului expirând în decembrie 2014.
Reacţia lui Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a răspuns în termeni categorici propunerii făcute de USL de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele prezidenţiale în 2014. Băsescu a anunţat că vrea comasare prezidenţiale- parlamentare şi că este gata să demisioneze şi mâine alături de cei aproape 600 de parlamentari.
„E foarte greu de dat un răspuns, doar dacă aş face o analiză a propunerii, eu nu am opţiune. Pentru mine nu este o variantă pe care o exclud, dar trebuie să fie sustenabilă politic. Preşedinţii nu au marea posibilitate de abdica, ei îşi duc mandatul aşa cum este şi cât este. Anul trecut, Curtea Constituţională a refuzat comasarea a două tipuri de alegeri, mă îndoiesc că vreo curte constituţională ar accepta o comasare de alegeri europarlamentare cu prezidenţiale. Cred că singura variantă a fost cea care a mai funcţionat: alegeri parlamentare cu cele prezidenţiale lucru pe care l-aş îmbrăţişa şi mâine cu speranţa că vor respecta şi referendumul privind parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Mâine îmi depun mandatul alături de 588 de parlamentari. Ca să facem singura combinaţie posibilă şi la care avem precedent”, a declarat şeful statului.