in

Ponta, scos basma curată din scandalul plagiatului

Titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta este în continuare pus sub semnul întrebării. Pe de o parte, Consiliul Naţional de Etică de la Ministerul Educaţiei spune că premierul nu a plagiat, lucrarea sa fiind în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003.

Pe de altă parte, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a hotărât că Victor Ponta a copiat o treime din lucrare, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”. Este al doilea verdict de acest gen, după cel dat de Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor, care i-a cerut oficial ministrului Educaţiei să îi retragă premierului titlul de doctor.

Astfel, în pofida faptului că se poate spune că scorul este 2-1, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a mărturisit că membrii Comisiei de Etică ai Universităţii din Bucureşti nu pot decide decât în cazul cadrelor din interiorul insituţiei, deci hotărârea în ceea ce îl priveşte pe Victor Ponta nu poate fi luată în considerare. Mai mult, Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor a fost restructurat, componenţa sa fiind demisă chiar cu câteva ore înainte să fie pronunţată decizia nefavorabilă premierului. Drept urmare, este luat în evidenţă numai verdictul Consiliului Naţional de Etică de la Ministerul Educaţiei, care susţine că Victor Ponta nu a plagiat. Urmează ca rapoartele întocmite de experţii români şi cei străini să se regăsească într-o decizie finală, care va fi votată de Senat şi va fi anunţată public.

Comisia de Etică a UB: „Este plagiat”

Teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost analizată la Universitatea Bucureşti de Comisia de Etică a instituţiei şi de mai mulţi experţi în drept. Aceştia au hotărât că premierul a plagiat, o treime din lucrare fiind copiată. „Comisia îşi exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat”, se arată în raportul Comisiei de Etică. Astfel, sunt scoase în evidenţă „locurile foarte multe din teză unde s-a copiat şi în ce fel s-a copiat”, explicând că această copiere a fost făcută „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri, sau prin inversare unor blocuri de text în raport cu sursele, dar şi prin preluarea fără note de subsol a unor bucăţi de text, ceea ce arată că autorul a văzut măcar cum se citează corect”, a fost concluzia raportului Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti.

Comisie de la Educaţie: „Nu este plagiat”

Procedurile în urma cărora Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în 2003 şi nu se poate susţine calificarea de plagiat, a decis Consiliul Naţional de Etică de la Ministerul Educaţiei. Conform acestor rapoarte, premierul nu a încălcat regulile în domeniu, lucrarea sa respectând cerinţele academice din perioada în care a fost realizată. Purtatorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Etică (CNE), Gabriela Catană, a declarat, însă, că numele membrilor comisiei sunt secretizate de regulamentele CNE şi că „nici măcar informal nu ştie” cine sunt experţii care susţin că Ponta nu a plagiat. La rândul său, Petru Andea, membru al CNE, a explicat că raportul care îl disculpă pe Victor Ponta de plagiat are valoare unui „simplu punct de vedere”. De altfel raportul care spune că premierul nu a plagiat nu este semnat.

CNATDCU: „Este plagiat”

Un al treilea for, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor, în conformitate cu legea. După ce a fost analizată pagină cu pagină o lucrare de 307 pagini s-a constatat că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei. în ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat, în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa. Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei, a emis, înaintea şedinţei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a consiliului şi a susţinut că acest for nu are competenţă să ia decizii legate de doctoratul prim-ministrului. 13 academicieni şi cercetători au votat în unanimitate decizia de plagiat.

Ponta: De la „execuţie mafiotă”, la „decizie politică”

Premierul Victor Ponta a atacat dur ambele foruri care au analizat teza sa de doctorat şi au decis că este plagiat – Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Vineri, 20 iulie, că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică”. „Ce s-a decis azi (n.r. – vineri, 20 iulie) este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere. Această comisie nu a funcţionat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc făcută special pentru mine”, a spus premierul. De asemenea, la 2 iulie, Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU, care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat, s-au reunit din partea PDL ca pentru o „execuţie mafiotă”, fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare, şi a precizat că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marian Mocanu: Referendumul e inutil, ne îndepărtăm de Europa

Andreea Benchea, cea mai frumoasă româncă din Italia