Guvernul Ponta a adoptat, miercuri, 15 iunie, Ordonanţa de Urgenţă nr. 27/2012, privind „unele măsuri în domeniul cultural”. Este vorba despre mutarea ICR din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului.
Reprezentanţii Guvernului au încercat să-şi motiveze decizia de a trece ICR în subordinea Parlamentului punând semnul egal între activitatea instituţiei şi opiniile politice ale şefilor săi. „Era o instituţie mult prea politizată. Acum va fi subordonată Senatului, unde se află Vasile Blaga, un apropiat al preşedintelui Băsescu”, a declarat, ironic, premierul Victor Ponta.
De cealaltă parte, Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, a declarat, că faptul că premierul Victor Ponta a calificat ICR drept o instituţie politizată şi lipsită de transparenţă reprezintă două „minciuni calificate”.
Vicepreşedintele ICR, Mircea Mihăieş, este convins că riscul politizării abia acum începe: „Preşedintele Băsescu nu a dat niciun fel de indicaţie sau sugestie vizavi de acţiunile ICR şi, în plus, şeful statului este o persoană apolitică, nu aparţine niciunui partid”.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, iar Horia Roman Patapievici este preşedinte al institutului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat. „Ce vreţi să vă mai spun? În loc să te ocupe să creezi locuri de muncă, te uiţi cum poţi lua, să goleşti de conţinut instituţia prezidenţială. Asta arată, este expresia modului de a gândi al PSD-ului. Dar asta e viaţa, mergem înainte”, a spus şeful statului.
Institutul Cultural Român este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care funcţionează în prezent sub autoritatea preşedintelui României. Şeful statului este preşedintele de onoare al Institutului.
Institutul este condus de opt ani de Horia Roman Patapievici, din postura de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din postura de vicepreşedinţi.
Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Pe lângă sediul central de la Bucureşti, ICR are deschise mai multe institute în străinătate.
„Mişcarea papioanelor”
Prin atacul la ICR, guvernul Ponta şi-a ridicat în cap toată intelectualitatea română. Sute de artişti contestă decizia, iar scandalul este departe de a se fi încheiat. Societatea civilă, în frunte cu numeroase personalităţi din domeniul cultural, protestează vehement faţă de ordonanţă. Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, regizori premiaţi la Cannes, împreună cu scenografi, coregrafi, actori, au semnat o petiţie în care îi cer premierului social-democrat Victor Ponta să anuleze hulita ordonanţă de urgenţă.
De asemenea, câteva sute de sustinători ai ICR au participat, luni, 18 iunie, la sediul Institutului, la „Mişcarea papioanelor”, un protest paşnic şi „accesorizat” faţă de Ordonanţa Guvernului, oamenii purtând papion, celebrul accesoriu al lui Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR. În plus, mai mulţi artişti români s-au adunat în aceeaşi zi în faţa ambasadei Canadei din Bucureşti, pentru a cere simbolic „azil cultural”. Artiştii au afirmat că au ales Canada drept simbol al unei ţări „unde independenţa culturii este respectată”.
Ponta despre Patapievici: „Nu vreau să-l schimb”
Deşi ordonanţa de urgenţă prin care ICR trece în subordinea Senatului rămâne în vigoare, premierul Victor Ponta a declarat că nu vrea să îl schimbe pe Patapievici din fruntea institutului.
Aparenta declaraţie de prietenie a lui Ponta către Patapievici, nu a făcut decât să îndârjească protestul membrilor marcanţi ai societăţii civile. „Ceea ce Traian Băsescu a greşit în privinţa SMURD şi a lui Raed Arafat, dumneavoastră riscaţi să greşiţi acum în privinţa ICR şi a directorului său”, este avertizat Victor Ponta.
Bilanţul ICR sub conducerea lui Horia Roman Patapievici este, într-adevăr, unul impresionant. Numai anul trecut, Institutul Cultural Român a organizat 859 de evenimente în străinătate şi 111 evenimente în România, implicând, în total, 2.670 de artişti şi personalităţi culturale, şi a publicat la edituri din străinătate 65 de cărţi ale unor autori români.
Mişcarea de protest declanşată de trecerea ICR în subordinea Senatului creşte în amploare de la o zi la alta. Regizorul Lucian Pintilie s-a alăturat sutelor de personalităţi din cultura românească care şi-au manifestat dezacordul faţă de hotărârea Guvernului Ponta. „Cred că pentru nimic în lume nu trebuie scăpat acum, pe loc, în această clipă, prilejul de a interzice politicului de a ne patrona viaţa şi creaţia noastră. Politicienii, profesioniştii politicii, au făcut o gafă enormă. Politicul se insinuează şi apoi posedă. Trebuie izgonit. Acest moment poate deveni unul de luciditate colectivă şi de rezistenţă colectivă, dacă cumva va fi nevoie. Dar poate nu va fi nevoie”, spune Lucian Pintilie.
„Uitaţi-vă la toţi oamenii ăştia şi întrebaţi câţi sunt pro Băsescu”, le-a declarat jurnaliştilor şi regizorul Cristi Puiu. Cineastul a mai spus că, de opt ani, „echipa lui Patapievici a muncit pentru a răsturna imaginea preponderent negativă pe care o are România în afară şi a o transforma într- una preponderent pozitivă” şi că este foarte greu să ia de la capăt acest efort, cu o altă filosofie, deşi nici nu s-a propus o altă filosofie privind funcţionarea ICR. „Ce-a făcut ICR se vede din străinătate. Întrebaţi-i pe toţi cei care călătoresc. S-a schimbat percepţia”, a mai spus Puiu.
Dramaturgul Bogdan Georgescu a spus, la rândul său, că prin programele ICR foarte mulţi artişti tineri, independenţi, care sunt de obicei marginalizaţi, au avut posibilitatea să se racordeze la ce înseamnă arta contemporană, să înveţe lucruri şi să intre în dialog cu artiştii din alte ţări, bucurându-se de recunoaştere internaţională, chiar dacă în ţară rămân necunoscuţi.
„Totul a fost transparent şi, din câte ştiu eu, foarte multă lume, implicată sau neimplicată politic, a beneficiat de prezenţe peste graniţă”, a spus şi compozitorul Dan Dediu.
Scandalul ia amploare şi în plan internaţional. Nu mai puţin de 52 de traducători din toată lumea, care au colaborat în ultimii ani cu ICR traducând scriitori români, au semnat o petiţie pe care i-au trimis-o premierului Victor Ponta. Mobilizarea susţinătorilor ICR este la fel de hotărâtă şi în mediul virtual. Petiţia online împotriva ordonanţei care vizează ICR-ul a ajuns la peste 3.000 de semnături. Majoritatea celor care s-au solidarizat cu conducerea ICR acuză graba suspectă a Guvernului Ponta de a schimba organizarea unei instituţii care funcţiona.
Ecouri în presa internaţională
Scandalul provocat de Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care Guvernul Ponta a hotărât trecerea Institutului Cultural Român (ICR) în subordinea Parlamentului, a ajuns până în presa internaţională. Sub titlul „România: revolta artiştilor împotriva unui „dictat” al guvernului”, prestigioasă publicaţie franceză „Le Parisien” publică un amplu articol despre nemulţumirile provocate în lumea culturală de ordonanţa Guvernului Ponta. Sunt citaţi, cu declaraţii critice la adresa Executivului, regizorul Cristi Puiu, laureat al Festivalului de Film de la Cannes în anul 2005, şi scriitorul Vasile Ernu. „Sunt în dezacord ideologic cu Horia Patapievici, dar sub conducerea sa ICR a devenit o instituţie de care putem să fim mândri”, a declarat Vasile Ernu în presa franceză.