Românii au prins curaj în primul trimestru al acestui an şi au încheiat peste 142.000 de tranzacţii imobiliare, cu 9.815 operaţiuni peste nivelul raportat în perioada similară a anului trecut. La relansarea pieţei imobliare a contribuit din plin programul guvernamental Prima Casă. Statul a emis în cele trei etape precedente garanţii de peste 1,5 miliarde euro pentru aproximativ 38.000 de beneficiari. 51% din credite au fost acordate pentru locuinţe cu două camere, iar un sfert pentru locuinţe cu trei camere.
Primele trei luni ale anului acesta aduc veşti bune pentru piaţa imobiliară. Românii au încheiat peste 142.000 de tranzacţii imobiliare, cu 9.815 operaţiuni peste nivelul raportat în perioada similară a anului trecut, potrivit unei statistici realizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
În luna martie oficiile de cadastru din ţară au înregistrat un număr de 57.106 tranzacţii imobiliare, în creştere faţă de nivelul de 53.181 aferent lunii martie din 2010. Cele mai multe tranzacţii imobiliare din luna martie s-au realizat în Bucuresti – 4.150, Timiş – 3.023 şi Arad – 2.983. şi activitatea de cadastru şi publicitate imobiliară a cunoscut o creştere semnificativă în primul trimestru din 2011. Numărul total de operaţiuni de înregistrate de anul acesta a fost de 1.029.920, cu 147.034 de operaţiuni mai mult decât în primele trei luni din 2010. Cele mai multe operaţiuni au fost înregistrate în luna martie, când la oficiile de cadastru din ţară au fost depuse 431.980 de solicitări.
Numărul ipotecilor şi al privilegiilor înregistrate în primul trimestru din 2011 a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în 2011 s-au înregistrat 31.673 de ipoteci/privilegii, iar în aceeaşi perioadă din 2010 au fost 32.383 ipoteci/privilegii.
Casele s-ar putea scumpi
Extinderea „Prima Casă“ şi asupra persoanelor care au deja în proprietate o locuinţă este un nou pas spre încurajarea achiziţiei de case noi, după ce primele trei variante ale programului au fost accesate în proporţie de circa 70% pentru cumpărarea de apartamente vechi.
Până acum, majoritatea dezvoltatorilor de ansambluri rezidenţiale au beneficiat indirect de acest program, deoarece o parte din banii încasaţi de pe urma vânzării unor apartamente vechi prin „Prima Casă” a fost direcţionată spre locuinţe noi.
La presiunea mediului privat, autorităţile publice au inclus încă de anul trecut varianta achiziţiei de apartamente noi, pentru care s-a stabilit un plafon de garantare de 70.000 de euro, însă efectele au fost aproape nule, în principal din cauza preţurilor mari practicate de dezvoltatori.
Semne firave de optimism
Chiar dacă anul trecut dezvoltatorii care au ansambluri rezidenţiale în Bucureşti nu au vândut decât 1.100 de locuinţe, aceştia speră ca noile reguli de la programul guvernamental Prima Casă să schimbe puţin optica cumpărătorilor.
„Eu sunt convins că cineva care are un apartament vechi şi vrea să îl vândă nu va cumpăra tot unul vechi. Oricum, mai rău decât până acuma nu are cum să fie acest program. El s-a îmbunătăţit şi ne aşteptăm să aibă un impact şi în zona de locuinţe noi”, susţine Cosmin Lupu, directorul de vânzări al Cosmopolis. Dezvoltatorul Cosmopolis, nu a vândut până acum decât 15 apartamente prin programul guvernamental, deoarece apartamentele scoase la vânzare aveau suprafeţe mari şi preţuri în consecinţă. Lupu a menţionat că cererea actuală este pentru apartamente de până în 70.000 de euro, motiv pentru care fazele viitoare ale proiectului din Ştefăneştii de Jos au fost adaptate noilor cerinţe.
„La noi au fost cazuri când s-a vândut un apartament care nu era pe numele celui care accesa „Prima Casă”, era al părinţilor, şi s-a cumpărat unul nou. Anul trecut, 50% dintre cele 84 de apartamente vândute de noi au beneficiat, sub diferite forme, de acest program. Au fost şi cazuri în care s-a accesat creditul pentru suma minimă, iar diferenţa a rămas să fie plătită prin rate direct la noi. Faptul că s-a extins şi asupra proprietarilor ar putea însemna un impact mai mare pentru vânzările de locuinţe noi”, comentează Carmen Săndulescu, directorul financiar al Impact Developer&Contractor. Chiar dacă semnalele sunt pozitive, nu se aşteaptă ca cererile pentru acest segment să crească spectaculos, deoarece sunt puţine apartamente cu preţuri care să se includă în program.