Litrul de motorină a urcat până la 5,97 lei (1,37 euro), iar un litru de benzină se vinde la pompă cu 5,79 de lei (1,33 euro). În tot acest context, nici nu se mai ia în calcul cel mai scump sortiment de benzină, care are un preţ de 6,16 lei (1,41 euro).
La doar o zi după ce Petrom a majorat preţurile la pompe, şi Rompetrol a plusat la preţul carburanţilor. Astfel, un litru de benzină Efix 95 costă acum 5,75 lei (1,32 euro), cel de benzină Alto 6,4 lei (1,47 euro), iar motorina Efix Diesel costă 5,94 lei (1,36 euro) pe litru iar cea Diesel Alto 55 costă 6,24 lei (1,43 euro) pe litru.
S-a majorat preţul barilului de petrol
Scumpirea este pusă pe seama creşterii cotaţiilor de pe pieţele internaţionale. Barilul de petrol a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele 9 luni. Cotaţia barilului de petrol la bursa din Londra a atins 122 de dolari. Ca de obicei, orice scumpire a materiei prime se va vedea şi la pompă. în schimb, în momentul în care barilul se ieftineşte, preţurile nu scad automat. „Continuăm aceeaşi politică de creştere moderată a preţurilor, dar urmând principiile de piaţă pe baza cotaţiilor internaţionale şi a fiscalităţii”, a declarat directorul Petrom, Mariana Gheorghe. Anul trecut, de exemplu, Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, a majorat preţul motorinei cu 25% şi pe cel al benzinei cu 22%. Conducerea companiei motivează scumpirile prin creşterea preţului barilului cu 40%.
Scumpiri masive, profit record
După un an cu scumpiri masive, grupul Petrom a tras linie şi a dat publicităţii cifrele înregistrate în 2011. Cu un profit în creştere cu 72%, compania petrolieră se poate lăuda cu 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România şi vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro). „Privind înapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide şi o performanţă operaţionala remarcabilă. Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi preţurilor favorabile la ţiţei. Am reuşit să stabilizăm nivelul producţiei în România şi avem satisfacţia mai multor realizări în activitatea noastră de explorare din România. Am reînnoit licenţele de explorare şi am înregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importantă descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) şi informaţii încurajatoare obţinute, la începutul acestui an, în cadrul forajului de mare adâncime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil)”, a declarat într-un comunicat, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.
Din preţul de la pompă al benzinei 46% reprezintă sumele virate de Rompetrol la bugetul de stat (accize, TVA), în cazul motorinei procentul fiind de 42%.
OMV Petrom este cea mai mare companie românească
La finalul anului trecut, grupul avea 793 de staţii de distribuţie faţă de 801 în anul 2010. Scăderea a fost determinată în principal de optimizarea reţelei de benzinării din Republica Moldova. Numărul de angajaţi a scăzut cu 7% anul trecut, la 22.912 persoane, şi a ajuns la mai puţin de jumătate faţă de anul 2004, când compania a fost preluată de grupul austriac OMV, când compania avea 50.010 angajaţi. OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 22,091 miliarde lei (5,072 miliarde euro). Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri.