Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, 409 cetăţeni români şi 41 din alte state membre UE au fost evacuaţi până în prezent din Libia, ţară cuprinsă de aproape două săptămâni de proteste violente. Astăzi, alţi 200 de români care se mai află în Libia urmează să fie aduşi acasă.
„Un grup de 29 de cetăţeni români a fost îmbarcat de consulul României de la Tripoli pe o cursă MALEV. Ei au ajuns la Budapesta, de unde sunt transportaţi în România cu un autocar pus la dispoziţie de Ministerul Administraţiei şi Internelor. De asemenea, 4 cetăţeni români urmează să plece din portul Ras Lanuf cu destinaţia Malta, la bordul unui feribot italian”, se mai arată în comunicatul MAE.
Cu ajutorul navei britanice HMS Cumberland au fost evacuaţi în cursul zilei de ieri, 42 cetăţeni români. Vasul urmează să ajungă în Malta, de unde vor fi preluaţi de echipa consulară şi transportaţi pe aeroportul din La Valetta pentru a fi îmbarcaţi în aeronavele militare româneşti şi a reveni în ţară, notează aceeaşi sursă. În plus, 79 de români de la Ghadameş se îndreaptă spre frontiera libiano-tunisiană. Pentru cetăţenii români de la Sarir Wellfield şi Sarir Plant (total 94), compania angajatoare organizează un convoi către Egipt. Ei vor fi ulterior, repatriaţi.
MAE menţine operaţional singurul punct de informare/asistenţă şi preluare a cetăţenilor români şi europeni în cadrul aeroportului La Valetta din Malta. Ministerul depune eforturi pentru repatrierea cetăţenilor români care se află în zone îndepărtate, la distanţe mari de capitala Tripoli. MAE recomandă tuturor cetăţenilor români care se mai află în Libia să părăsească această ţară.
În continuare, în cadrul Departamentului Consular funcţionează, în regim permanent, celula de criză. Între timp, tot mai multe voci cer SUA şi NATO să aibă o poziţie mai fermă faţă de criza libiană. Intervenţia armată este una dintre variantele aduse în discuţie.
Cel puţin 1.000 de oameni au murit în Libia în confruntările armate dintre protestatari şi trupele regimului Gaddafi, potrivit estimărilor ONU.