in

„Pașaportul de vaccinare” încinge spiritele pe continent. Care este poziţia României

Ţările din Uniunea Europeană iau tot mai mult în considerare utilizarea dovezii de vaccinare împotriva COVID-19 ca „paşaport de vaccinare”, dar ideea este controversată şi nu este agreată de toate statele.

Premierul României, Florin Cîțu, spune că o discuție privind introducerea pașapoartelor de vaccinare anti-COVID este prematură: „Nu cred că este momentul să discutăm despre așa ceva”.

El a fost întrebat despre posibilitatea introducerii unui „paşaport de vaccinare” pentru accesul în supermarket, în cafenele sau restaurante, susținând că nu a existat o astfel de discuție în guvern.

„Nu am avut această discuţie în guvern, nu este o discuţie oficială. Am văzut discuţiile în spaţiul public. Nu cred că este momentul. Suntem în plină campanie de vaccinare, deci nu cred că este momentul să discutăm despre aşa ceva. (…)

Discuţia este prematură. Suntem la începutul campaniei de vaccinare, nu luăm în calcul la acest moment discuția aceasta”, a afirmat Cîţu.

Şi Franţa a exprimat rezerve privind utilizarea certificatelor de vaccinare ca indiciu al siguranţei activităţilor practicate înaintea pandemiei.


„Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Şi nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea”, a declarat în ianuarie ministrul sănătăţii, Olivier Veran. Dezbaterea trebuie să înceapă „peste câteva luni”, a spus el.

De asemenea, Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Nu exclude însă impunerea unei astfel de cerinţe în sectorul privat.

„Dacă un proprietar de restaurant doreşte să deschidă numai pentru persoanele vaccinate, va fi dificil de interzis asta conform legislaţiei curente”, a declarat ministrul justiţiei, Christine Lambrecht.

Destinaţiile de vară susţin ideea


În schimb, majoritatea ţărilor însorite din sudul UE, care depind de turism, sunt pentru. Luna trecută, Grecia – în speranţa că va salva domeniul turismului – a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE. În afară de asta, Grecia a semnat luni un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.

Spania, care este de asemenea dornică să primească din nou turişti, nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare, dar ministrul de externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi „un element foarte important pentru restabilirea în siguranţă a mobilităţii”.

Şi Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către „activităţi normale”, aşa cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgenţei sanitare, Domenico Arcuri.

Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinătate, să intre în stabilimente sportive sau culturale ori – în cazul Danemarcei – să ia masa în restaurante.

Islanda, care nu este membră a UE, dar are legături cu aceasta ca parte a Spaţiului Schengen, a început să emită certificate digitale în ianuarie, în vederea facilitării deplasărilor internaţionale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că nu este clar dacă cei vaccinaţi îi pot infecta pe alţii chiar dacă rămân asimptomatici. Iar paşapoartele ar crea diviziuni între cei bogaţi şi cei săraci din cauza accesului inegal la vaccinuri în diverse ţări. Unele ţări europene se tem că sistemul ar submina principiul liberei circulaţii a persoanelor la nivel de bloc.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A evadat din arest domiciliar, român arestat. Făcea parte dintr-o bandă organizată care comitea jafuri violente în Sicilia

Roma, a căzut cu mașina de pe „Tangenziale”, român de 51 de ani mort pe loc