Pe eșichierul politic românesc a apărut un nou partid politic: Partidul Români Pentru România. Cristina Dana Preda, membru fondator al partidului și președinte interimar până la primul congres, ne-a trimis o descriere a noii formațiuni și a răspuns la câteva întrebări legate de politica în diaspora. În primul rând am întrebat-o dacă mai este în PMP, partid în care a activat mai mulți ani, și în ce relații este cu Traian Băasescu.
«Din 2013 am fost în PMP, numai la diaspora. Am stat 4 ani. Relatii cu Traian Băsescu nu am avut decât la nivel de bună ziua. Nu comentez prea mult despre el, că nu e frumos. Dar politica lui de doi ani incoace nu se mai potrivește cu modul meu de a gândi»
«PRR este o formaţiune politică în curs de constituire care s-a născut urmare confuziei ce stăpâneşte zona politicului şi care îşi propune fisurarea monolitul format în jurul partidelor mari. În ochii unei mari părţi a electoratului, actuală clasa politică şi-a pierdut credibilitatea prin lipsa de implicare în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă românii, iar apărarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a democraţiei funcţionale, considerăm că sunt puse în pericol chiar de către cei care trebuiau să vegheze la bună lor funcţionare.
Astfel, crearea şi formarea PRR a devenit o necesitate, o obligaţie a românilor de a îşi apăra ţara şi valorile ei, împotriva oricărui atac la democraţie şi la separaţia puterilor în stat.
PRR este un partid nou cu ambiţii mari, un partid care, într-un timp foarte scurt, a atras de partea sa oameni din toate zonele ţării şi din diaspora, un partid al oamenilor motivaţi de patriotism, oameni care au fost dezamăgiţi de cei cărora le-au acordat votul începând cu 1996 şi până astăzi, oameni sunt sătui de dominaţia financiaro-politică din România.
PRR se declara un partid care are ca obiectiv economic formarea clasei de mijloc, inima oricărei economii de piaţă, clasa inexistentă la ora actuală în România. Ca noutate, PRR are prevăzut prin Statut ca orice membru al partidului care va fi ales în urmă unui scrutin elelctoral să renunţe în mod automat la imunitate, lucru neîntâlnit la un alt partid, nici măcar la nivel declarativ, şi care reliefează corectitudinea cu care dorim să accedem în politică românească.
Prin ideile pe care le exprimă, PRR este o formaţiune politică de dreapta, cu un discurs echilibrat, pro european, care vizează în principal progresul economic al României, un partid deschis colaborării cu toate formaţiunile politice mici şi medii de pe piaţă partidelor cu aceeaşi orientare şi idealuri, un partid care vrea să formeze o opoziţie reală şi eficientă partidelor mari. Flexibilitatea şi deschidere PRR arată modul transparent prin care ne propunem atât aşteptată reunificare a dreptei româneşti, că unic mod de a opri nocivitatea dominaţiei politice actuală.
Peisajul politicii româneşti, erodat de ani de funcţionare ambiguă şi tributară intereselor de partid, este în curs de schimbare şi de aceea, aşteptăm pe alături de noi, pe toţi cei care se regăsesc în zona descrisă de PRR»
Ce proiecte are noul partid pentru românii din diaspora?
«PRR acordă o mare importantă românilor care locuiesc în afară ţării, ei fiind principala sursă de venit la bugetul de stat, considerăm că este necesar şi obligatoriu că statul român să le acorde atenţia şi respectul cuvenit, aşa cum le este acordată marilor investitori din România.
Avem în lucru proiecte reale şi fezabile adresate românilor cu domiciliul sau rezidenţă în afară ţării, proiecte care nu vor implică obligativitatea întoarcerii în ţară, ci vor viza acordarea de facilităţi pentru cei care doresc să îşi deschidă o afacere în ţară. De la sprijin şi consultanţă juridică, până la acordarea de facilităţi fiscale conform cu legile româneşti, credite nerambursabile şi tot ce implică consultanţă şi intermediere cu instituţiile abilitate.»
Aveţi deja simpatizanţi în afara ţării?
«Cu mare bucurie am constatat că românii din afară ţării răspund pozitiv apelului nostru. Românii din diaspora au fost mereu aproape de ţară lor chiar dacă sunt la mii de km distanţă, iar faptul că trăiesc în ţări cu democraţii consolidate, le-a acordat avantajul de a simţi înaintea tuturor pericolele derapajelor politice şi economice din România, de fiecare dată reacţionând prompt, că un adevărat scut al democraţiei româneşti, atât de fragilă.»
Vă gândiţi să înfiinţaţi o organizaţie în diaspora?
«În foarte scurt timp de la naşterea ideii unui partid nou şi deşi suntem încă din punct de vedere legal în faza de constituire, am reuşit să coagulăm oameni care vor să activeze pentru PRR în multe din ţările UE şi SUA. Acordăm o mare prioritate înfiinţării Organizaţiei PRR Diaspora, având deja în formare Organizaţii în Germania, Italia şi Marea Britanie, la nici o luna de la naşterea ideii acestui partid.»
De ce credeţi că un român din diaspora ar trebui să se înscrie în noul partid?
«Partidul Români Pentru România este un partid al oamenilor corecţi, simpli, al oamenilor normali, fără vip-uri politice sau personaje compromise politic, un partid care cheamă alături de el toţi românii care încă mai cred în potenţialul Romîniei de a stă la masă, de la egal la egal, cu ţările civilizate ale lumii, atât la nivel economic, politic, democratic, cât şi la nivel de comportament al clasei politice, un comportament al bunului simt, al respectului faţă de cetăţean, al toleranţei şi al corectitudinii. Iar diaspora a fost şi va rămâne întotdeauna, scutul şi pavăză democraţiei româneşti. Diaspora nu a fost niciodată păcălită de tertipurile politicienilor, ea a ştiut mereu să aleagă, chiar dacă ulterior partidele respective au dezamăgit. PRR nu se va icadra în această categorie de partide, având la baza formării lui chiar oamenii dezamăgiţi de minciunile şi schimbările de macaz al partidelor actuale. Schimbarea de care se face vorbire de ani de zile va trebui să vină şi în România, iar perpetuarea neimplicării diasporei în politică românească este un mare minus pentru ţară noastră.»
Andi Rădiu
a.radiu@ziarulromanesc.net
Pentru info: