Menu
in

Parlamentul, neîncăpător. Numărul aleşilor creşte de la 470 la 550

Parlamentul rezultat în urma alegerilor de duminică, 9 decembrie, va fi unul dominat masiv de USL. După calculele făcute de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, din numărătoarea paralelă reiese că Uniunea are 346 de mandate. Procentul total de mandate deţinute de USL este greu de calculat pentru că nu se ştie câţi parlamentari vor fi. Singura certitudine este că vor fi mai mulţi decât în actuala legislatură, pentru că, în judeţele în care Uniunea a câştigat toate colegiile, se vor înfiinţa noi locuri, astfel încât şi Opoziţia să fie reprezentată. Dragnea, a declarat că viitorul Legislativ va avea probabil 550 de parlamentari, cu 80 în plus faţă de actualul Parlament. Şeful său, Victor Ponta, însă vorbeşte despre un număr de 580 de aleşi.

Deşi românii s-au pronunţat, în 2009, în favoarea reducerii numărului de aleşi, la 300, în această legislatură numărul acestora va creşte până la 550 sau chiar până la 580.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că viitorul Legislativ va avea 550 de parlamentari, cu 80 în plus faţă de actualul Parlament, el arătând că sala şedintelor comune de plen are 501 locuri, fiind neîncăpătoare pentru cei 550 de aleşi.

Potrivit lui Dragnea, vor fi 382 de deputaţi, cu un plus de 49 de mandate faţă de numărul actual. Iar viitorul Senat va avea 168 de mandate, cu un plus de 31 de mandate faţă de numărul actual de senatori.

La rândul lui, preşedintelui PSD, Victor Ponta, a spus că noul Legislativ va avea nu mai putin de 580 de mandate. Conform calculelor sale, cu 389 de mandate, USL ar deţine majoritatea absolută, respectiv 67%.

ARD să stea la balcon

Mai în glumă, mai in serios, Liviu Dragnea recomandă noilor parlamentari ieşiţi de pe locul doi sau trei să stea la balcoane, pentru că PDL s-a opus modificării Legii electorale actuale, ceea ce a dus la „umflarea” Parlamentului.

„Cred că cei care au ieşit pe locul doi sau trei ar trebui să stea la balcoane, să stea la balcoane cei care au blocat modificarea legii, Parlamentul se măreşte cu numărul de mandate celor de pe locul doi sau trei, dar în sală nu sunt loc pentru toţi”, a spus Liviu Dragnea.

Suntem săraci, dar plătim mai mulţi aleşi

Deputaţii şi senatorii au costat în anul 2010 în jur 37 milioane de euro. În această sumă au intrat atât salariile aleşilor cât şi ale membrilor cabinetelor parlamentare, plus celelalte cheltuieli: cazare, deplasări, abonamente telefonice. În 2011, suma a fost mai mare, deoarece indemnizaţiile parlamentarilor au crescut cu 15%.

De la această dată, un deputat a încasat un salariu brut de 1.437 euro lunar, iar un senator 1.523 de euro. La aceste sume se adaugă şi celelalte cheltuieli care sunt decontate de stat. La un calcul sumar, luând soar salariul în calcul, rezultă că toţi cei 80 de parlamentari în plus generaţi de mult discutabilul sistem electoral, vor încărca lunar bugetul de salarii al Parlamentului cu suma de 120.000 de euro lunar, sumă anuală fiind în jur de 1.500.000 de euro.

Arhitecţii caută soluţii pentru suplimentarea numărului de scaune

Conducerea administrativă a Senatului s-a întâlnit cu arhitectul Palatului Parlamentului, Anca Petrescu, pentru a găsi o soluţie de a suplimenta numărul de scaune din sala în care se desfăşoară şedinţele camerei superioare a legislativului. În cazul în care numărul aleşilor se va suplimenta cu 80, la Senat ar mai fi nevoie de 30 de fotolii pentru noii aleşi, în sală fiind în prezent doar 142 de fotolii, iar în sala Camerei Deputaţilor, unde se desfăşoară şi şedinţele plenare ale Parlamentului, ar trebui amplasate 80 de scaune în plus.

Arhitectul Anca Petrescu trebuie să avizeze suplimentarea numărului de fotolii şi modificările care vor trebui făcute, însă pentru aceasta este nevoie şi de aprobare de la pompieri. Potrivit arhitectului, este posibil să fie schimbată chiar şi configuraţia sălilor. „Este o sarcină foarte dificilă. Noi deja de vreo două săptămâni am început studiile pentru a vedea care este soluţia optimă. Facem studii pe calculator, pe machetă, pentru că ne-a surprins şi pe noi această schimbare a numărului de parlamentari. Este nevoie şi de avizul pompierilor, pentru că sunt săli şi aşa aglomerate, care deja aveau un număr foarte mare de scaune. S-ar putea chiar să se schmbe configuraţia sălii. Cu fotolii pe lateral nu putem schimba mare lucru, vorbim acum şi de sala Camerei Deputaţilor”, a spus Anca Petrescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version