În timp ce românii pleacă la cules căpșuni în lume, de unde li s-a tras și supranumele de „căpșunari”, în România căpșunile riscă să putrezească pe câmp, din lipsă de forță de muncă.
În Călăraşi, fermierii se plâng că nu au forţă de muncă ca să culeagă fructele. Doar anul acesta, peste 500 de tineri din zonă au plecat să muncească în străinătate.
„Este foarte greu să găseşti forţă de muncă în Călăraşi pentru că toată lumea a plecat la muncă în Spania, Anglia, Italia, iar noi trebuie să ne facem treaba în familie, cu fiica, cu ginerele, cu nora, dar şi cu prietenii. Eu am lucrat 12 ani în Spania şi ştiu cât este de greu acolo, dar dacă vrei să faci un ban trebuie să rezişti. Am furat meserie de acolo şi am implementat tot ce am văzut şi la Călăraşi.“, a spus pentru Adevărul, Florin Nanu, fermier din Călărași.
Fermierii au mai precizat că le oferă muncitorilor suma de 100 de lei pe zi şi trei mese, însă nu se ocupă locurile vacante. „Sunt destul de bine plătiţi, dar nu vor să vină. Le oferim 100 de lei şi trei mese pe zi, dar este foarte greu să găseşti forţă de muncă. Mai bine stau acasă şi primesc ajutor social“, a declarat Ionela Dobrică, fermieră în aceeași zonă.