Județul Suceava se află pe primul loc în țară la numărul de „orfani albi”. Este vorba de 7.216 copii singuri acasă care, la jumătatea acestui an, aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Mulţi sunt lăsaţi în grija rudelor sau a unui părinte.
Reprezentanții Salvați Copiii România au declarat că o parte dintre acești copii, alături de minori din județele Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara, vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional, cu sprijinul PEPCO România, scrie Monitorul de Suceava.
„Copiii rămași singuri în țară, pentru că părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe, au fost vulnerabilizați suplimentar, în această perioadă de criză sanitară. Mulți dintre ei au trecut prin anxietățile acestei perioade fără să o aibă pe mama alături. Izolarea socială care a fost necesară, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat și mai mult, pentru că și-au auzit părinții doar la telefon”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Județul Suceava este urmat în Top zece județe cu cei mai mulți „orfani albi” de Botoșani, Iași, Bacău, Neamț, Prahova, Vaslui, Galați, Maramureș, Constanța.
Începând din mai 2019, cu sprijinul PEPCO România, Salvați Copiii a intervenit activ pentru ca 1.600 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic să facă faţă dificultăţilor educaţionale, psihologice şi sociale şi vulnerabilizărilor suplimentare generate de perioada pandemică. Astfel, aceștia au fost incluși în clase de educație remedială, pentru a putea recupera decalajele în învăţare, au participat la activităţi de socializare, au fost consiliați psihologic, atât ei, cât și familiile lor și au beneficiat de suport material de urgență.
„Trăim în continuare o perioadă plină de neprevăzut, de schimbări constante și adesea dificile, care își lasă amprenta pe noi toți, dar mai ales pe copiii care provin din comunități și medii defavorizate. Există o nevoie mai mare ca niciodată de proiecte sociale și înțelegem datoria pe care o avem față de comunitatea locală. Din acest motiv, continuăm să ne implicăm în mod activ pentru a facilita accesul la educație în cazul copiilor din medii sau comunități defavorizate. Mulțumim pe această cale întregii echipe Salvați Copiii, alături de care copiii redescoperă zilnic bucuria de a se juca și de a învăța”, a declarat Bogdan Grigoriu, director operațional PEPCO România.
Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă.